Читај ми!

Једва преживела напад ајкуле, а сада се бори за заштиту морских предатора

Лиса Монди умало је изгубила живот после напада велике беле ајкуле. Ипак, то искуство послужило јој је као инспирација да постане активиста у борби за заштиту океанских предатора.

Пре десет година, Лиса Монди из Порт Стивенса у Аустралији, нападнута је док је сурфовала на дасци у близини обале Џимис.

Пала је с даске у воду, када је на њу насрнула ајкула дугачка око четири метра. Лиса се тог искуства и даље јасно сећа, како каже - „као да је био јуче". 

„Дошла је одједном из дубине, врликом брзином. Моја рука била јој је одмах уз главу. Отворила је чељусти, у суштини гледала сам јој у грло", испричала је Лиса.

Пошто ме је зграбила, наставила је да плива са мојом руком у зубима, повела ме је са собом", рекла је Лиса.

Ипак, у тренутку када је „стисак попустио", Лиса је успела да побегне и исплива на површину воде. У акцији спасавања учествовао је и хеликоптер којим је превезена у болницу „Џон Хантер".

Провела је чак 16 сати на операцији. Сећања на стравични напад и искуство близине смрти, и даље је прате. Тз су и физичке последице.

Лиса Монди још нема пуну функцију леве руке и има ожиљке на лицу, врату и надлактици.

Након што је претрпела такву животну трауму, последње што бисте помислили је да би Лиса почела да ради на заштити врсте животиња која ју је напала.

Лиса је то управо и учинила и данас је активиста „у мисији спасавања морских паса".

Мреже које се постављају као заштита за купаче на плажама широм Аустралије сваке године убију на стотине морских животиња, укључујући и угрожене врсте.

Лиса управо лобира против таквих мера и бори се против лова великих белих ајкула, које у већини приморских земаља имају статус заштићене животиње.

Недавно се у тој мисији, удружила са морским биологом из Њукасла Робом Караром, који је дизајнирао маскирно одело за пливање и даску за сурфивање, како би купачи и сурфери били мање уочљиви у води, и како их ајкуле теже уочиле. 

На дан обележавања десете годишњице напада, Лиса је себи поклонила тетоважу и то у виду - ајкуле.

Каже да се осећа срећном што је остала жива и да је из трауматичног искуства успела да извуче нешто позитивно, а то је управо борба за заштиту ове јединствене животиње.

Велика бела ајкула може бити дуга и више од шест метара, а њен животни век се процењује на око 70 година.

Нема непријатеља у природи, осим орке (кита убице). Може да плива и на дубинама од 1.200 метара. Поред риба и делфина, воли да лови и фоке, видре, птице...

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво