Читај ми!

Ако почнете да користите рол-он дезодоранс, допринећете квалитету ваздуха на планети

Научници апелују да дезодорансе, освеживаче ваздуха, средства за полирање намештаја и друге производе у спреју заменимо њиховим рол-он верзијама како бисмо побољшали квалитет ваздуха

Производи у спреју, које користимо код куће попут освеживача ваздуха, дезодоранса и лакова за намештај, претекли су аутомобиле као извор загађења у Великој Британији, преноси Скај њуз онлајн.

Након истраживања које је показало да су већи кривци спрејеви, научници позивају да заменимо ове производе за њихове рол-он верзије, макар када су у питању дезодоранси и други слични производи.

Мале промене у нашим навикама могу довести до великих промена у квалитету ваздуха, поручују стручњаци.

Научници су анализирали емисију волатилних органских једињења (ВОЈ) – хемијских једињења којих има у спрејевима – који су као мање штетни уведени осамдесетих година уместо хлорофлуороугљеника.

Међутим, испоставило се да и ова хемијска једињења производе фотохемијски смог када се под дејством сунчеве светлости сједине са азотним оксидима.

Иако су возила узроковала највећи део емисије волатилних органских једињења током прве деценије овог века, научници су утврдили да је употреба катализатора, уз још нека унапређења аутомобилских мотора довела до брзог пада емисије ових штетних материја.

Супротно томе, глобална количина ВОЈ-а који се ослобађа из спрејева сваке године расте, посебно са растом економија у мање развијеним земљама у којима уједно долази до повећања потрошње.

Тренутно се у око 93 одсто спрејева користе волатилна органска једињења.

Истраживачи сада апелују да се ова једињења замене азотом због његове мање штетности и покушавају да алармирају јавност колико ова волатилна органска једињења загађују околину.

У чланку који је објављен у часопису Elementa: Science of the Anthropocene наводи се да се на свету данас годишње искористи 25 милијарди лимених боца за спрејеве – из којих се према проценама у ваздух ослободи 1,3 милиона тона волатилних органских једињења.

Ако наставимо овим темпом, ова бројка се можда и дуплирати до 2050. године – што је научнике навело да упуте позив да се одрекнемо ових производа.

Професор Алистер Луис, директор Националног центра за атмосферске науке у Лидсу наглашава да: „Практично сви производи широке потрошње у спреју могу да се продају у неаеросолном облику, на пример као суви дезодоранси, рол-он или као лакови са пумпицом“.

Мале промене у потрошачким навикама могле би значајно да утичу на квалитет ваздуха, а не захтевају од нас нека изузетна одрицања, додаје професор.

„С обзиром на то колико волатилна хемијска једињења доприносе загађењу ваздуха у ниским слојевима атмосфере, неопходно је размотрити тренутну регулативну на том пољу у међународним оквирима и дати подршку да се пређе на прихватљивије и одрживе замене за производе у спреју“, наглашава професор Луис.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво