Читај ми!

"Google Earth" нас опомиње - како чувамо нашу планету

Промена је природни део живота. Међутим, какву промену желимо да видимо у свом животу и да оставимо својој деци и унуцима - добру или лошу - и даље је питање на које морамо да одговоримо. Ако погледамо шта нам говори „Google Earth“, предстоји нам дуг пут да бисмо исправно надокнадили оно што смо радили нашој Планети Земљи

„Google Earth" је на Јутјубу објавио серију видео снимака који показују колико су се океани, шуме, глечери, плаже и градови нашег света променили од 1984. до 2020. године.

Како су људске активности и природне силе промениле Земљу

Заустављање климатских промена је на нама. Чак и ако ствари изгледају мрачне на видео снимцима старим четири деценије, нада увек постоји. Натали Максвалд, америчка научница и професор са Универзитета Корнел, истакла је да се велики утицај климатских промена и промена животне средине дешавају тако споро да нам је тешко да то видимо.

„Поновно посећивање различитих локација и гледање промене било конверзије намене земљишта или климатских промена у једном филму од 30 секунди, заиста може помоћи људима да разумеју огромне просторне размере свих промена које се дешавају на планети", истакла је професорка Натали Максвалд.

Упркос огромним научним доказима који показују да су климатске промене врло стварне, има доста скептика.

„Нажалост, климатске промене су се политизовале, тако да наука није битна, али постигнути су позитивни резултати у тој борби са променама", рекла је за Боред Панду професорка Максвалд.

Иако Гугл истиче да је готово половина светских шума већ раскрчена или деградирана за људску употребу, стопа крчења шума је опала. Између 2015. и 2020. године, стопа крчења шума била је око 10 милиона хектара годишње, у поређењу са 16 милиона хектара годишње деведесетих година.

То не мења чињеницу да се дрвеће сече алармантном брзином, међутим, стопа је знатно опала. Да ли ће се тај тренд наставити зависи од нас. Порука коју Гугл  шаље прилично је јасна: људи имају огроман утицај на климу.

За реализацију пројекта "timelapse", Гугл се удружио са многим владиним агенцијама, укључујући НАСУ, Америчку геолошку службу и Европску свемирску агенцију, као и ЕУ. 

Према Форбсу, функција "timelapse" користи око 24 милиона сателитских фотографија које је "Google Еarth" прикупио од ових агенција како би показао како се природа мењала током времена.

У међувремену, технологија "timelapse"  створена је уз помоћ Универзитета Карнеги Мелон. Преко два милиона радних сати било је потребно за обраду 20 мегабајта слика, како би се створио видео мозаик од 4,4 терапиксела који се може зумирати на планети Земљи.

„Покушај да људи схвате обим климатских промена и проблем коришћења земљишта толико је тежак због дугог времена и просторних размера. Не бих био изненађен ако један део софтвера промени мишљење многих људи о размерама утицаја људи на животну средину ", рекла је професорка Натали Максвал.

Међутим, ово није крај Гугловим амбицијама. Компанија је обећала да ћемо сви моћи да гледамо презентације  било ког места, које желимо.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво