Читај ми!

Ретка врста слатководног пужа откривеног у Црној Гори названа по Новаку Ђоковићу

Словачки биоспелеолог Јозеф Грего и црногорски зоолог са Универзитета Црне Горе, Владимир Пешић, открили су новог пужа у крашком извору у близини Подгорице и одлучили да га назову по Новаку Ђоковићу „да би одали признање његовом надахњујућем ентузијазму и енергији“.

Travunijana djokovici, врста слатководног пужа коју је Међународна унија за заштиту природе ставила на црвену листу угрожених врста, први пут је откривена 2019. године на извору у близини Подгорице, мада и даље није тачно утврђено његово порекло.

Јозеф Грего и Владимир Пешић открили су и описали ову врсту пужева и одлучили да га назову по Новаку Ђоковићу, тренутно најбољем светском тенисеру, који је током своје блисаве каријера освојио 19 Грен слемова.

„Да бисте открили неке од најређих животињских врста на свету које насељавају јединствена подземна станишта динарског крша, да бисте дошли до неприступачних пећинских и крашких станишта, као и за напоран рад током обраде прикупљеног материјала, потребна вам је Новакова енергија и ентузијазам“, објашњавају истраживачи.

Travunijana djokovici има млечно-белу шкољку у облику издуженог конуса и прилагођен је за живот у подземним стаништима динарског крша. Део је Hydrobiidae, врло разнолике фамилије малих до ситних пужева – познатих и као пужеви од блата – који настањују свеже или благо слану воду, укључујући пећине и подземна станишта.

Ово је први члан рода Травунијана до сада откривен у сливу Скадарског језера и једини пронађен изван слива реке Требишњице у Херцеговини, што указује на загонетни распон ових пужева по динарским подземним стаништима. Одакле су и како дошли, остаје мистерија.

Подземни екосистеми, наглашавају аутори студије о Travunijana djokovici, изузетно су рањиви на промене у човековој околини и, будући да још нису довољно истражени, често се превиде током напора на очувању природе и биодиверзитета.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво