Коров расте тамо где га не желимо, али не значи да је увек штетан

Коров је биљка кој самоникло расте тамо где је човек не жели. Сматра се штетним, али није баш сваки такав. Ове биљке су и биоиндикатори земљишта које садржи органски отпад, али и акумулатори тешких метала и других токсичних једињења које ствара човек.

Кишу је најбоље предухитрити и то време искористити за сетву и садњу. А када се земља после кише оцеди то је идеално време за чупање корова, поготово оног са дубљим корењем које се тешко чупа када је сушно и када се углавном одломи само део биљке или корена.

Уколико коров ипак чупате по сушном времену, боље залијте мало земљу и сачекајте десетак минута да омекша.

У почетној фази раста биљака важно је очистити гредице од корова да не смета при расту биљака јер им узимају хранљиве материје и воду, па се тако и значајно умањују приноси, а и добијени плодови могу бити лошијег квалитета.

Није сваки коров штетан

Истина је да коров израсте пре оног што сте сами посејали и заузме велику површину, али није сваки коров штетан.

„Не само да сваки коров није штетан, него сваки коров може бити користан за нешто и може да нађе своју примену било у кухињи било у кућној апотеци. Многе коровске биље су заправо врло лековите, а многе од њих могу да се корсте и за прихрану неких других баштенских биљака, те да од њих направимо природно органско ђубриво, односно прихрану за биљке“, наглашава Момчило Антоновић, народни травар.

Русомача, пастирска торбица или хоћу-нећу, с којом су се многи играли као деца, је врло лековита биљка из породице купусњача, додаје Антоновић. Посебно се препоручује за заустављање свих врста крварења у нашем организму.

Мишијакиња, односно стеларија медија, има веома занимљив укус свеже биљке који подсећа на кукуруз. Када се прелије кључарлом водом, добија се укус најсличнији спанаћу. Она је изузетно богата витаминима и минералима и побољшава ресорпцију корисних микронутријената из друге хране.

„Такође, ту је и мртва коприва, која иако је мртва, заправо је врло жива и врло живахна у првим пролећним данима када се врло лако шири свуда по нашој башти. И она се користи у народној медицини и то надземни део биљке у цвету који се користи за уређивање циклуса. Ово је јестива биљка, а зове се мртва зато што не жари“, објашњава Антоновић.

Хербициди уништавају све око себе

Најефикаснији метод уништавања корова јесте третирање хербицидима, али они уништавају и други биљни свет, па их не треба користити без савета професионалаца.

Коришћењем хербицида уносимо и отров у наше баште и двориште. Постоје многи препарати на природној бази, мада се коров најбоље сузбија механички – плевљењем и малчирањем.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво