Зашто су поларни медведи почели да краду птичја јаја

Поларни медведи почели су да због хране залазе у области насељене људима, као и да излазе на обалу када се морске птице гнезде, и хране се њиховим јајима.

Нова студија показала је да су медведи принуђени да коригују начин исхране, а доказ да све чешће једу птичја јаја јасно указује на то.

Основа исхране поларних медведа су фоке, белуге, моржеви, још неке врсте китова, којих је све мање, па су у питање доведене и могућности лова за медведе. 

Један од резултата таквог стања је атак на птичја гнезда али и залажење у људска насеља.

Ново истраживање објављено у часопису Royal Society Open Science, пратило је како су се медведи приближавали месту где се птице гнезде, у периоду од 11 дана, и то, колико је зато смањен број јаја одређних врста птица.

Истраживачи у Канади су користили дронове за надзор како би пратили стање у гнездима патуљасте патке на острву Митивик у Нунавуту. Ипак, неки медведи су тумарали по местима где су гнезда испражњена и трошили доста енергије за потребе малог улова.

„Ова студија показује да, иако су врсте способне да у исхрану укључе ‘мање префериране', ресурсе када им је теже да дођу до примарног плена, оне то можда неће моћи учинити ефикасно", рекли су аутори.

Иако стручњаци кажу да овакви налази студије не дају уопштене назнаке о новим начинима лова поларних медведа, али свакако показују борбу за преживљавање, која се код животиња одвија услед последица глобалног загревања.

Уз забринутост због опстанка ове врсте медведа, студија објављена у часопису Nature Climate Changе у јулу 2020. процењује да ће врста бити на „ивици опстанка због глади" до 2100. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво