Читај ми!

Живот поред воде за боље ментално здравље

Научници са Универзитета у Глазгову спровели су систематско истраживање и урадили мета-анализу свих доказа о томе како плави водени простор позитивно утиче на здравље људи.

Вода смањује ниво стреса и анксиозности код људи. Ова сазнања важна су нарочито за градове, јер становништво у граду има већи број оболелих од менталних болести.

Како истраживачи са  Универзитета у Глазгову напомињу, све то је последица, пренасељености, загађености ваздуха, недостатка социјалне подршке.

Претпоставља се да ће до 2050. године двоје од троје људи живети у градовима. Због тога је врло важно истаћи да више водених повшина у градовима чува ментално здравље његових становника.

То је и један од начина да се побољша квалитет живота, смање загађеност и температура ваздуха, наводи Светски економси форум (WEF).

Познато је да биљке и дрвеће, посебно оно у близини воде, производе хемикалије зване фитонциди. Када људи ово удишу повећава се број белих крвних зрнаца која нас штите од болести или инфекција. Тако да провођење времена напољу поред воде природан је подстицај за наш имунски систем.

Термин „плави ум“ ("Blue Mind") односи се на медитативно стање у које наш ум улази када се налазимо поред воде. Научници су утврдили да гледање и уживање у води преплављује мозак допамином. Што значи да су људи изложени води често опуштенији и срећнији уопште.

Вода може бити и врло терапеутска. Укључивање у једноставне активности попут риболова или шетње може помоћи у смањењу стреса и борби против негативних ефеката посттрауматског стресног поремећаја. Нарочито ако се борите са анксиозношћу или депресијом, вода вам може бити од велике помоћи у превазилажењу тешких нежељених ефеката повезаних са овим стањима.

Живот поред воде и уживање на отвореном утичу и на дужину живота. Провођење чак и умерене количине слободног времена и лагане физичке активности (укључујући шетњу дуж плаже или сакупљање шкољки) може повећати очекивани животни век.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво