Читај ми!

Сремуш – „убица“ отрова у организму подиже имунитет и чува срце

Чак и стари Римљани су познавали тајне дивљег медвеђег лука или сремуша. Сезони сремуша смо све ближи. То је самоникла биљка која је до пре неку годину била неоправдано запостављена. Сремуш је апсолутни дар природе, храна, лек и зачин, који зову и „убица“ отрова.

Сезона сремуша почиње у пролеће, а април и мај су прави „месеци сремуша“.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, Момчило Антонијевић, новинар и народни травар, истакао је да је први сремуш већ стигао. Већ две три недеље га има на пијацама. 

„У раним пролећним месецима користи се лист сремуша док биљка не процвета, тада лековита својства нестају. Сремуш треба користити сваког дана, када је свеж. Он садржи етарска уља, садржи алин, као бели лук. Леп је у салатама“, истакао је травар.

Медвеђи лук или сремуш

„Важан је за чишћење организма. Зато се зове медвеђи лук, јер медвед када се пробуди из зимског сна прво поједе сремуш. Добар је против инфекција горњег респираторног траката. Утиче на вирусе, снажан је антисептик и стимулише имуни систем“, наводи Момчило Антонијевић.

Истиче да се корен користи у августу, и да је важан за органе за варење, а благотворно делује и на кардиоваскуларни систем.

Побољшава циркулацију, и превентиван је за срчане ударе.

Напомиње да је добро узимати и капи од сремуша док постоји и уље од сремуша, које се користи у кулинарству.

„Важно је истаћи да када се бере у природи, треба водити рачуна да се не помеша са ђурђевком, који није биљка за кућну употребу. Лако их је разликовати, јер листови сремуша миришу на бели лук“, саветује травар.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво