Читај ми!

Старе сорте су гаранција да ће плодови имати прави укус и мирис

Почетак је сезоне и време да они који имају могућности испланирају радове у башти. Одабир квалитетних семена донеће боље приносе, али одабиром старих сорти доприноси се читавом окружењу.

Природа се полако буди. Идеално је време за садњу ружа и за сејање травњака, али је време да се посеје и разно поврће, што значи да прво треба одабрати семе. Треба имати у виду да су старе сорте отпорније на сушу и остале факторе спољне средине.

Да би се нека биљка назвала старом сортом потрбно је да се на једном поднебљу гаји више од 50 година. Како би дала добре резултате и да бисмо после могли да је сачувамо као аутохтону сорту, потребно је да је и ми гајимо у истим условима.

Старе сорте су од изузетног значаја, првенствено због правог укуса и мириса, а значајне су и са еколошког аспект, али и културног наслеђа.

„Старе сорте не захтевају употребу пестицида, оне су саме по себи отпорније јер ако је вековима живела на једном поднебљу то занчи да је потпуно прилагођена на те услове за разлику од неке сорте која се одједном појави у насим условима и уопште нема отпортност на факторе животне средине. Ако не користимо пестициде чувамо земљиште, чувамо воду, чувамо ваздух, чувамо животну средину комплетну“, наглашава Ивана Петровић из еколошког покрета „Оквир живота“.

Када се гаје старе сорте, додаје Петровићева, у природи опстају паукови, ровци и разне друге животиње, док у интензивној производњи тога нема. Такође, хибриди се морају одржавати хемијским препаратима. Старе сорте су јако значајне и у погледу културног наслеђа јер су увек везане за традицију, гастрономију, а индиректно и за туристичку понуду.

Старе сорте су погодне и за произвођаче органских пољопривредних култура. Све врсте биљака имају своја правила садње која су позната у нашој традицији.

„Некада се пасуљ гајио уз кукуруз. У том традиционалном начину гајења, у сваки други ред кукуруза се убацује пасуљ, а у сваки десети бундева. То је све имало смисла, зато што пасуљ обезбеђује азот земљишту, куруз даје подршку уз коју се пење пасуљ, а бундева покрива листовима земљиште и тако одржава влагу, а са друге стране својим једињењима у листу спречава штеточине да нападају кукуруз и пасуљ“, објашњава Ивана Петровић.

Од 1900. године до данас са Земље је заувек нестало око 75 одсто старих сорти биљака, а један од главних разлога је коришћење индустријски произвденог семена.

Сви стари људи који су садили басте углавном знају како се чувају семена старих сорти. И док су још ту требало би сва знања прикупити и сачувати јер практично све имамо на тацни.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво