Читај ми!

Орлови крсташи се враћају у Србију

Критично угрожена врста која краси национални грб, орлови крсташи, забележени су, током јануара и фебруара, на више локација у Србији. Према подацима Друштва за заштиту и проучавање птица Србије, на простору Војводине и Београда боравило је чак тринаест младих орлова крсташа. Орнитолози кажу да је то добар знак, али да смо још далеко од опоравка популације крсташа у земљи.

Орао крсташ (Aquila heliaca) доведен је на ивицу опстанка у Србији, толико да нам је 2016. године преостао само један гнездећи пар.

Захваљујући дугогодишњим и упорним активностима на заштити ове врсте, пре свега чланова и волонтера Друштва за заштиту и проучавање птица Србије, у сарадњи са партнерским организацијама и институцијама, Србија данас има три гнездећа пара орлова крсташа.

„Наду да ће се орлови поново гнездити на местима на којима су у Србији историјски били присутни, а данас су ишчезли, дају нам нови подаци са терена“, каже Максим Карановић из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Према његовим речима, током међународног пописа орлова ове зиме, осим добро познатих гнездећих парова, регистровано је седам младих крсташа, док је један од њих виђен и у близини старе гнездилишне локације на Фрушкој гори.

Орнитолози су разменом информација са колегама из Мађарске добили увид и у путање кретања младих орлова праћених сателитским одашиљачима. Још четири млада крсташа надлетала су Србију, такође посећујући Фрушку гору, али и поднебље Делиблатске пешчаре. Додатно, две младе птице виђене су у околини Београда крајем фебруара.

„Иако је повећање броја ових птица у нашој земљи добар знак, стање популације крсташа веома је далеко од повољног. Учестали случајеви страдања птица које проузрокују људи тровањем, илегалним убијањем, хватањем, случајеви електрокуције и колизије, узрокују да готово сваке сезоне у Србији страда на десетине орлова. Ипак, подаци о бројности и кретању нас охрабрују и дају наду да ће уз активне мере заштите расти бројност наших крсташа“, објаснио је Милан Ружић, извршни директор Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Сведоци смо све чешћих и масовнијих непланских и илегалних сеча шума широм Војводине, па и у заштићеним подручјима. Такође, појава нових трендова нерегулисане вандрумске вожње моторних возила у оквиру заштићених подручја све је учесталија.

Орлови крсташи изузетно су осетљиви на узнемиравање, пре свега од људи. Бука и низ других људских активности у близини гнезда, могу изазвати угинуће младунаца или натерати птице да у потпуности напусте гнездо.

Претпоставља се да је управо узнемиравање гнезда крсташа један од главних узрока који су нас довели на корак од ишчезавања ове врсте у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво