Читај ми!

Ромео и Јулија, нови становници зоо-врта – уговорени мајмунски брак

Било је неизвесно до последњег момента. Он је стигао из Чешке, она из Немачке. Нашли су се на Дорћолу, а састанак наслепо завршио се чешкањем и ћућорењем. Ромео и Јулија су нови становници београдског зоолошког врта.

Уговорени бракови за људе су давна прошлост, али за мајмуне важе стара правила. На сву срећу љубав се родила на први поглед.

„Идеја је настала у разговорима са нашим колегама који раде у другим зоо-вртовима. Требало је да спојимо распарени пар мајмуна. Мужјак је био у једном зоо-врту, а женка у другом, али није било услова за њихов боравак, па смо се понудили као испомоћ за ове животиње које су врло дружељубиве и навикнуте на људе", рекао је директор зоолошког врта Србољуб Алексић.

Београдски зоолошки врт по први пут има ову врсту мајмуна, који су другачији од осталих по много чему.

„То је деликатна игра, пуна невербалне комуникације. Цела та позиција мужјака који покушава да се постави на вишу позицију да доминира тереном, а онда и стечено поверење према женки, где он њој окреће леђа. И женка је била заинтересована за њега. То је игра лице у лице, што указује на то, да мајмуни покушавају да остваре лепу везу и заједницу", објашњава биолог Кристијан Ивари.

Додаје да је тим колега који су ову сцену припремали дуго и даноноћно радио са мајмунским паром, јер се водило рачуна да се спонтано упознају, до тренутка док нисмо проценили да је безбедно пустити их заједно.

Она је из Немачке, он из Чешке. Нису случајно изабрани баш њих двоје. Одавно није било беба мајмуна у зоолошком врту. Можда ће посебни услови који подсећају на њихово природно окружење донети принове.

„То су мајмуни старог света, из Африке, који живе у мочварним шумским областима, у крошњи. Због тога им је и потребно да имају ове силне пењалице, да могу да испоље сво своје природно понашање", истакао је биолог.

Пореклом су из Централне Африке. Да би опстали, потребни су им крошња, биљке и љубав.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво