Читај ми!

Јединствени ресторан на врх Крње Јеле у коме уживају грабљивице, лешинари и крупнија дивљач

Од пре две године део Балканске мреже хранилишта у Србији, уз оно на Увцу, у клисури Милешевке и Трешњевице, је и хранилиште „Пештерско поље“ у истоименом Специјалном резервату природе. Једино је ограђено код нас, намењено птицама грабљивицама, лешинарима и крупнијим сисарима, са посматрачницом урађеном по скандинавском моделу.

Од отварања хранилишта подно врха Тројан, не зна се ко је задовољнији, белоглави супови и друге птице грабљивице и сисари због сигурног оброка у ресторану за њих, или Хазбија Турковић који више не брине за стадо од 160 оваца и 15 крава, а не мора ни до Сјенице за сваку потрепштину.

„Ја му наручим, он ми донесе. Помажемо се тако, ја он. Ако нешто треба њему са трактором или нешто ја хоћу да му учиним. Дођу вукови тамо на хранилиште, не долазе на тор, но једу тамо, овамо на тор не сметају“, каже Хазбија из села Крња Јела.

Не брину више мештани ни шта ће са угинулом стоком, коју су ренџери по проглашењу резервата пре пет година затицали на дивљим депонијама, што их је и подстакло да направе хранилиште.

„Власници стоке нам дојаве, дојави нам ветеринарска станица, ветеринарски инспектор, одемо на лице места, преузмемо то грло, раздужимо то грло код власника и дотерамо овде“, објашњава Милорад Бабић из Специјалног резервата природе „Пештерско поље“.

Тако су и локалну самоуправу ослободили скупе обавезе уклањања угинулих животиња са Пештера на ком обитава око 80.000 што крупне, што ситне стоке.

А из модерне посматрачнице са видео надзором ренџери прате збивања и праве фото докуметацију о посетиоцима хранилишта, не ометајући их у оброку.

„Они нас не виде да смо ми у просторијама хранилишта, дођу пред огледало па се огледају, па се гледају овако“, каже Сабахудин Абдагић.

У близини још увек нема гнездећих парова белоглавих супова, али се очекује, јер су приметили летос да ипак остају да преноће. Крајем године Василија из Увачке колоније је занемоћала, па су јој притекли у помоћ.

„Није знала да се врати у колонију, остала је мало без хране, па смо пре неки дан, пошто имамо локатор на њој, тражили је, пронашли, однели нешто хране, она је за сада у стабилном стању“, наводи Милорад Бабић.

Евидентно је да су се и супови ветрушке, гавранови, уз крупније сисаре навикли и на ресторан у Kрњој Јели.

Пештерско поље је једино висинско влажно подручје на Балкану, на ком обитава око 200 врста птица, што му је и била препорука за заштиту. Изузетно је интересантно природњацима, па је и сама посета хранилишту и објекту дозвољена превасходно у научноистраживачке и едукативне сврхе, уз дозволу управљача.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво