Читај ми!

Гејтс: Месо из лабораторије треба потпуно да замени животињско

Пандемија коронавируса је барем на тренутак престала да буде у жижи интересовања Била Гејтса. Трећи најбогатији човек на свету пребацио је свој фокус на промоцију своје нове књиге о климатским променама, апелујући на човечанство да се пребаци на вештачко, синтетички добијено месо како би спасило планету од гасова са ефектом стаклене баште.

Објављена у уторак, How to Avoid a Climate Disaster: The Solutions We Have and the Breakthroughs We Need је нова књига оснивача Мајкрософта, а у једном промотивном интервјуу Гејтс каже да је један од начина смањивања нивоа метана престанак конзумирања меса и његова замена са научнофантастичним синтетичким узгојем у лабораторији.

„Мислим да све богате земље треба да се потпуно пребаце на синтетичку говедину“, навео је Гејтс за часопис Текнолоџи ривју (Technology Review).

„Можете да се навикнете на разлику у укусу, а направиће да буде још укуснија. Временом би то могло да доведе до промене навика људи и закона којима би се потпуно пребацила потражња“, истакао је Гејтс.

Идеја је да се смањи емисија метана, изузетно моћног гаса са ефектом стаклене баште који производе преживари док варе траву.

Хвалећи технолошки напредак у пољопривреди и биоинжењерингу, Гејтс сматра да да не постоји други начин од потпуног елиминисања стоке из наше исхране, иако је признао да је то веома тежак пут јер је веома политички непопуларно рећи људима да не могу више да једу кравље, овчје и козје месо.

Крава – природни реактор за претварање целулозе у протеин

„Непопуларно“ је благи опис ако се узму реакције на његов предлог, које су се кретале од тога да Гејтс треба „мало да олади“ до оних које не могу да се објаве у медијима.

„Ви ћете јесте 3Д штампано пластично месо, а не он и његови пријатељи у Давосу“, навео је један од критичара на Твитеру, подсећајући да је Гејтс такође месождер који је више пута признао да му је хамбургер омиљена храна.

Осим тога, истина је да су преживари далеко ефикаснији од било које људске технологије у претварању целулозе у протеин.

„Понудио сам Гејтсу да му продам потпуно функционални саморепродукујући реактор за претварање целулозе у протеин за милион долара и он је прихватио. Сад само треба да купим краву“, написао је саркастични шаљивџија на друштвеним мрежама.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво