Читај ми!

"Моби Дик"- плутајуће острво Власинског језера

Власинско језеро најпознатије је по пловећим тресетним острвима, чија је укупна површина око 10 хектара. Настала су током пуњења језера, када се са дна подигао тресет. Током године туристи су могли да посматрају и праву атракцију, острво Моби Дик одвојило се од обале и плутало језером.

Десетак мањих и већих острва краси Власинско језеро, то су тресетне плутајуће галије. Оне су природни феномен и заштитни знак језера. Већина их је уз обалу. Једно од већих острва, "Моби Дик" које се 2016. године насукало уз обалу и дошло до плаже. Поново се покренуло током ове летње сезоне.

"Острво 'Моби Дик' површине је око 2,5 хектара, карактеристично је по томе што на њему расту маљава бреза, горка детелина, месождерка или росуља. Оно је заштићено", рекао је Радош Костадиновић, чувар природе.

Јак ветар и висок водостај покренули су острво, а део је остао уз обалу. Маљава бреза на острву достигла је висину од десет метара.

"Изненадило ме то што маљава бреза не расте толико високо као сама бреза на обали која може да порасте и до 20 метара. Она се зове и патуљаста бреза, строго је заштићена у Србији, малог је раста", истакао је Новица Станковић, руководилац службе "Чувари природе".

Власинско језеро настало је педесетих година прошлог века, тада је потопљена стара тресава. Са дна језера делови су испливали на површину и створили острва.

Временом су нека разорена, већа привезана уз обалу. Настањују их и ретке, угрожене биљне и животињске врсте.

Зато су и заштићена, строго је забрањено мењање, смањивање облика, и било каква активност на острву. 

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво