Читај ми!

Аустралија у загрљају екстремног топлотног таласа, сви у приправности

Велики део Аустралије захваћен је јаким топлотним таласом са температурама вишим од 40 степени Целзијуса.

У Јужној Аустралији топлотни талас донео је јуче и данас температуре од 46 степени, у местима Порт Аугусти и Кубер Педију.

Проглашена је опасност од избијања пожара у планинама које окружују место Аделејд. До сада су изгорели травнати предели површине око 650 хектара. 

Државна ватрогасна служба саветовала је све у ризичним окрузима да припреме и пробају планове понашања у случају пожара, и позвала грађане да прате вести.

У граду Кубер Педи на северу јужне Аустралије, где је температура у суботу достигла 46 степени, око две трећине становника живи у објектима који имају подземне делове па лакше подносе врућине.

„Они имају где да се склоне, али заиста смо забринути због људи који живе у зградама и становима на вишим спратовима, као и због људи који долазе у посете из других делова државе, посебно са севера. Пазићемо на све, водимо рачуна о њиховој сигурности и свима ће бити омогућен приступ води", рекао је за ABC представник округа Кубер Педи, Дин Милер.

У Новом Јужном Велсу, температуре су у суботу , и у приобалним областима, прешле 40 Целзијусов подељак.

Већи део Сиднеја, забележио је у суботу температуре од 40 степени, захваљујући ветру. Најтоплије је било на аеродрому где је измерено 41,7 степени.

Из Бироа за метеорологију предвидели су да ће ови нови новембарски рекорди најтоплијих минималних температура током ноћи у неким деловима земље вероватно почети да попуштају тек крајем викенда, о спустити се значајније у петак. 

Док ветар негде становницима добро дође, због расхлађења, власти се боје да ће они убрзати евентуалне пожаре. Забрањено је паљење ватре на отвореном и предузете су све додатне мере опреза.

Један пожар је захватио 416 хектара источно од града Дениликуин, и сада је под контролом.
Северозапад Викторије је такође захваћен врелином, па су тако температуре у Милдури у суботу достигле 45 степени.

„Округ Мели ће први пут ове сезоне достићи оцену екстремне опасности пожара због предвиђених налета ветра и повећане густине растиња у том подручју", рекао је вршилац дужности шефа државне ватрогасне службе, Ален Слијепчевић.

На југоистоку Квинсленда, очекује се да ће талас врућина потрајати до средине следеће недеље.

Помоћ ватрогасцима послата је на острво Фрејзер да помогну у сузбијању неконтролисане ватре која је горела у последњих шест недеља.

Туристима је речено да се држе подаље од пожара, који је до сада захватио 74.000 хектара.

Прошлог лета пожари у Аустралији уништили су 2.476 домова, однели 26 живота и спалили 5,5 милиона хектара земље.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво