Читај ми!

Када ће „Врата пакла" код Прибоја постати прошлост

Мештане Прибоја нико није питао да ли пристају да се смеће из Пријепоља довози на депонију у њихову општину. Локалне власти Пријепоља, Прибоја и Нове Вароши кажу да то је први корак ка решењу проблема са одлагањем смећа у те три општине.

У надлежном министарству тврде да решавају проблем по хитном поступку и да су средства обезбеђена. 

У Лиму се одавно нико не купа нити пеца. Река је препуна пластике и другог отпада, а зелена долина најчешће прекривена димом с депоније сликовитог назива - Врата пакла.

Житељи Прибоја већ две деценије траже од власти да се заустави загађивање Лима. Смеће стиже и из Црне Горе, али и из суседног Пријепоља, са депоније Стањевина.

„Због свега тога грађани Прибоја остављају резерву и остављају право да сваким видом грађанске непослушности или протеста бране свој одрживи развој", рекао је Горан Рековић из удружења грађана „Примус" из Прибоја.

У Министарству заштите животне средине кажу да су почели хитно да решавају проблем.

Прва одлука је да се депонија у Пријепољу, Стањевина, затвори до краја месеца, а да се смеће из тог града одвози на прибојску депонију.

„Паралелно са тим се ради и остављају се средства за трансфер станицу Нова Варош - Бањица. Та трансфер станица ће бити завршена за годину дана и имаће довољно капацитета да прикупи сав отпад од ових поменутих општина. А паралелно и са тим још један процес јесте Дубоко у Ужицу. То је регионална депонија на чијем се ради санирању клизишта и јачању капацитета", каже министарка Ирена Вујовић.

За разлику од грађана који стрепе због најаве довожења смећа из другог града, први човек прибојске општине верује у план, и да ће рок бити испуњен.

„Када завршимо комплет тај посао, створиће се услов да се у потпуности изврши санација депоније у Друглићима и Стањевине самим тим ће Лим бити потпуно ослобођен депонија", сматра Лазар Рвовић, председник општине Прибој.

Крајњи циљ је да се отпад из три општине преко трнсферне станице Бањица, кад буде завршена, одвози на регионалну депонију Дубоко у Ужицу. Она би била проширена и примала смеће из 12 општина уз одвајање и прераду дела отпада.

„Најмање педесет посто сада што иде на депонију, неће ићи на депонију, него ће се искоришћавати у неке друге видове производње, тако студије предвиђају", рекао је директор ЈКП „Дубоко" из Ужица, Миомир Миловановић.

Како је предвиђено, за две године депоније код Пријепоља и „врата пакла" код Прибоја требало би да постану прошлост, а да уместо смећа тим простором поново завлада природно зеленило.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво