Читај ми!

Кинески ледници топе се 'шокантним' темпом, да ли нам прети несташица воде

Тибетанска висораван је позната и као трећи пол Земље, због количине леда која се налази на њој. Највећи глечер на планинском ланцу дугом 800 километара, који се налази на сушном североисточном ободу Тибетанске висоравни, смањио се за око 450 метара од половине прошлог века, када су научници поставили прву станицу за његово надледање и проучавање.

Глечери на планини Килиан у Кини топе се рекордном брзином, док глобално загревање доноси непредвидиве промене и повећава изгледе за дугорочне несташице воде, упозоравају научници.

Глобално загревање доноси непредвидиве промене и повећава могућност оскудице воде. Глечер површине 20 квадратних километара, познат под називом Лаохугоу број 12, смањио се за око седам одсто откако је мерење почело, а топљење се убрзало у последњих неколико година.

„Када сам први пут дошао овде 2005. године, глечер је био тамо где се река савија у месту на стенама у долини Лаохугоу. Даље низводно, у близини Дунхуанга, некада великог чвора на древном Путу свиле, вода која је истицала из планина формирала је језеро у пустињи први пут после 300 година, известили су државни медији", истакао је Кин Ксианг, директор станице за глациологију и еколошко окружење Килијан Шан са Кинеске академије наука.

Забрињавајућ је и губитак дебљине глечера за око 13 метара леда, који се топи због све виших температура. 

Од половине прошлог века просечне температуре су се увећале за 1,5 степен Целзијуса, а без изгледа за окончање глобалног загревања, па експерти немају охрабрујуће прогнозе за 2.684 глечера на планини Килијан.

Смањење глечера у периоду између 1990. и 2010. године било је за 50 осто веће него у периоду између 1956. и 1990. године, показују подаци Кинеске академије наука.

Проток воде у реци у близини највећег глечера је скоро дупло већи него пре 60 година, тврде научници.

Због глобалног загревања, снег и киша у овом региону су повремено били ређи него уобичајено, иако је топљење глечера довело до већег протока воде у рекама и потоцима, земљорадници у подножју планине се и даље суочавају са несташицама воде.

Ове нове промене такође доносе опасност од поплава, које се у овом региону све чешће дешавају у пролеће, док на лето долази до несташице воде, када је она неонеопходнија за заливање усева.

Топљење кинеских глечера би врхунац могло да достигне за десет година. Након тога топљење глечера би било нагло смањено због смањења њихове величине и броја, што би могло да доведе до несташица воде, упозоравају научници.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво