Читај ми!

Масивни корални гребен виши од Емпајер стејт билдинга откривен у Аустралији

На аустралијском Великом коралном гребену откривен је „масиван“ нови гребен димензија од 500 метара, што га чини вишим од неких највиших светских небодера.

Научници су одвојени гребен, који је откривен после више од 120 година, пронашли у водама у близини Северног Квинсленда током експедиције на истраживачком броду „Фалкор", саопштила је у понедељак океанска истраживачка организација „Schmidt Ocean Institute".

Гребен је први пут откривен 20. октобра 2020. године, пошто су научници довршили подводно мапирање морског дна северног Великог коралног гребена.

Са својих 500 метара висине, виши је од Емпајер стејт билдинга, који је висок 381 метар, Сиднејског торња високог 305 метара и кула близнакиња Петронас високих 451,9 метар.

„Не само да у 3Д детаљно мапирамо гребен, већ и визуелно видимо ово откриће  које је невероватно ", рекао је вођа експедиције Робин Биман.

Затим су истраживачи уживо преносили снимке истраживања употребом подводног робота. Мерење дужине гребена показује да је широк готово 1,6 километара од дна океана. 

„Ово неочекивано откриће потврђује да и даље проналазимо непознате структуре и нове врсте у нашем океану", нагласили су у институту за океане.

Велики корални гребен је највећи земаљски корални гребен. Простире се на 133.000 квадратних километара и дом је за више од 1.500 врста риба и 400 врста тврдих корала.

Недавне еколошке студије Великог кораљног гребена показале су да је изгубио само половину популације корала у само протекле три године деценијама, вероватно због климатских промена.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво