Читај ми!

Како људски хормони загађују живот у води

Вода загађена чак и малим количинама људских хормона може утицати на морски живот, наводи се у новој студији која је открила да слатководне рибе изложене естрогену дају мање потомства.

Синтетички естроген из оралних контрацептива пронађен је у воденим путевима у близини постројења за пречишћавање канализације. 

Биолози који желе да утврде да ли ти хормони утичу на рибе излажу их у експерименталним условима, одређеним количинама синтетичке верзије етинилестрадиола, која се користи у већини пилула за контролу рађања.

Открили су да је мање од десетине концентрације етинилестрадиола који је пронађен у неким воденим токовима, било довољно да доведе до смањења популације и мушког потомства.

Према студији објављеној у часопису Aquatic Toxicology, рибе изложенеколичини од тек пет нанограма по литру синтетичког етинилестрадиола, дале су мање потомства од оних које нису и донеле су на свет су више женки него јединки мушког пола.

Етинилестрадиол је пронађен у неким воденим токовима у концентрацији већој од 60 нанограма по литру.

Поред контроле рађања, користи се као хормонска терапија у менопаузи, за спречавање остеопорозе и као палијативни третман за рак дојке.

Наше тело углавном апсорбује само малу количину лекова које унесемо, остатак - и до 90 процената - испразни се кроз тоалет - када одемо у купатило, објаснили су стручњаци.

„Наши системи за пречишћавање отпадних вода добро уклањају многе ствари, али нису дизајнирани за уклањање фармацеутских производа", рекла је водећи аутор Латонија Џексон, биолог са Универзитета у Синсинатију.

За своје експерименте, она је користила рибе кили.

Рибе килио нису ни по чему специфичне, ситне су и лако их је уловити, што их чини једноставним за проучавање.

Оне су иначе су популарна мета грабљивица, али то надокнађују честим размножаваљем, и доношењем новог потомства на отприлике сваких 28 дана.

Јединке мушког пола са јајницима 

Тим истраживача је открио да је хронична изложеност етинилестрадиолу довела до мање популације и односа полова.

Колико пилуле за контрацепцију могу утицати на живот у воденим токовима и мору, показује податак да само у САД, око 15 милиона жена редовно узима таблете за контролу рађања, од којих већина користи етинилестрадиол.

Иако је студија из 2010. открила да пилуле за контролу рађања чине мање од једног процента естрогена који се налази у води за пиће у САД-у, локални водени системи не тестирају воду на присуство етинилестрадиола.

А и естроген улази у водене путеве из других извора, као што су месо и млечни производи.

Претходне студије су откриле да естроген у рекама и језерима доводи до тога да рибе мушког пола могу да развију нешто попут јајника и до тога да добију друге женске карактеристике.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво