Читај ми!

Јапан одложио одлуку о испуштању радиоактивне воде у море

Позивајући се на изворе из владе, „Кјодо"преноси да је Јапан одложио одлуку о испуштању филтриране радиоактивне воде из оштећене нуклеарне електране Фукушима у море.

Министар Хороши Каџијама рекао је на конференцији за новинаре да влада не планира да донесе одлуку о томе шта да ради са више од 1,2 милиона тона филтриране воде, као што су известили медији. 

„Нисмо у фази када можемо да објавимо тачан тренутак доношења одлуке о томе како да поступимо са водом која се чува", рекао је Каџијама додајући да влада жели да пажљиво реши то питање.

Он се обратио након што су извори из владе прошле недеље рекли да ће у уторак донети одлуку о испуштању воде.

У Јапану већ годинама трају дебате о томе шта урадити са преко милион тона воде која је коришћена за хлађење нуклеарке коју је 2011. године погодио јак цунами.

Влада тврди да је већина радиоактивних изотопа уклоњена сложеним процесом филтрирања али да се то не односи на изотоп тритијум.

Јапански медији су прошле недеље пренели вест да је влада одлучила да почне са испуштањем воде у океан од 2022. године. Медији су навели да влада најпре планира да разблажи воду унутар електране, у оквиру процеса који би могао да траје неколико деценија. 

Многи научници верују да је мали ризик од овог потеза и сматрају да ће се контаминирана вода још више разблажити у огромном пространству Пацифика, те наводе да тритијум представља мали ризик по здравље људи и животиња.

Међутим, активисти за заштиту животне средине се супротстављају овој идеји, као и рибари који тврде да ће потрошачи одбијати да купују производе из овог региона.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво