Банде китова убица нападају чамце код обала Шпаније и Португалије

Од јула је забележено неколико напада на једрењаке и чамце од стране група орки код обала Шпаније и Португалије. Научници не знају како да објасне чудно понашање китова убица, али напади не јењавају.

Шпанска поморска спасилачка служба објавила је снимак новог овонедељног напада, на којем се види како група китова убица прати једрењак и удара у њега.

Слични напади забележени су и претходних пар месеци, посебно циљајући чамце и мање једрењаке од Гибралтарског мореуза на југу Иберијског полустрва па све до Галиције на шпанској северозападној обали.

Више људи повређено је током напада, а неким пловилима нанета је велика штета, од чега су по неке једрењаке чак морале да долазе спасилачке службе да их одшлепају.

Заглушујућа бука, онеспособљен мотор и уништено кормило

Викторија Морис сведочи о, како каже, оркестрираном нападу групе од девет орки које су окружиле и ударале у њен брод сат времена.

Њен 15 метара дугачак једрењак нападнут је у јулу, а током напада брод су окренули за 180 степени и онеспособили мотор, па су је после тога водене струје нанеле на пловну руту поред Гибралтарског мореуза где је спасилачку службу чекала сат и по.

„Бука је била застрашујућа. Ударали су кобилицу и страшан ехо је одзвањао. Мислила сам да ће да потопе брод. Толико су гласно комуницирали и звиждали да смо морали да се довикујемо“, рекла је после напада Викторија Морис.

Њен брод је одшлепан, а штета је укључивала уништено кормило и отиске зуба по трупу брода. Још три брода су у кратком размаку претрпела сличне нападе и морала да буду одшлепана.

Научници збуњени

Други морнар, 31-годишњи Алфонсо Гомез-Хордана Мартин, испричао је о свом сличном искуству недељу дана раније, када је група од четири орке нападала његов 12 метара дугачак брод сат времена, умало дислоцирала раме кормилару и окренула јахту за 120 степени.

„Знам ове орке од када су биле младунчад. Знам њихове животне приче. Никада раније нисам видео или чуо за нападе“, рекао је морски биолог Рокио Еспада са Универзитета у Севиљи.

Велики поморски саобраћај дуж Иберијске обале и интензивно рибарство у подручју можда су изазвали додатан стрес на животиње, које су познате по својим радозналим сусретима са људима.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво