Лисице пролазе Зрењанином као домаће животиње

У потрази за храном и сигурним стаништем, лисице се све чешће виђају на ободу Зрењанина. Стручњаци наводе да је разлог томе повећана бројност ових животиња. Лисице су иначе врло прилагодљиве и настањују се где год има високе траве, густог жбуња или у напуштеним објектима, а присуство људи им не смета.

Густо растиње код зграда у насељу Шећерана у Зрењанину је идеално за обитавање лисица, процењује ловац Дејан Ненадовић, без обзира на близину људи и што се чује бука.

Оно се лако привикавају. Дан проводе скривене, а активне су у сумрак и током ноћи. Овог лета виђене су у зрењанинском насељу Шећерана и у селу Елемир.

„Повећање броја шакала је у изразито великом порасту, тако да је шакал једноставно отерао лисицу ван њеног места обитавања и зато је лисица управо нашла неки свој мир овде међу зградама у неким напуштеним објектима“, каже ловац Дејан Ненадовић.

Мештани који живе у околини Градског базена у Зрењанину брину јер се лисице појављују у парку.

„Видео сам неки дан лисицу, носи кокошку. Да не кажем да је сваки дан видимо и то у близини. Прође једноставно као домаћа животиња“, сведочи Зрењанинац, Слободан Шупић.

Иван Хирман, објашњава да лисице иду у потрагу за храном, што је, сматра, сасвим нормално. Међутим, поставља се питање да ли су бесне или не. Зато родитељи страхују да се нешто не догоди деци, додаје Харман. 

У удружењу ловаца у Зрењанину наводе да је обављена вакцинација лисица против беснила бацањем лека из авиона и да нема случајева појаве болести. Комунално предузеће Чистоћа и зеленило поставља замке и ухваћене лисице однесе подаље од града.

„Уколико лисицу и примете да је ухваћена, да је случајно не дирају и да не праве панику да се и она не би узнемирила“, напомиње Данијела Танчић из ЈКП Чистоћа и зеленило.

Лисице нису у режиму ловостаја, али постоји забрана лова на удаљености мањој од 200 метара од насељеног места. Очекује се да лисице остану у густишима у граду до јесени, када се због парења враћају у своја природна станишта.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво