Савршенство еволуције – андски кондори лете и 170 километара без једног покрета крила

Андски кондори су најтеже летеће птице на свету, а сваки просечно тежи око 16 килограма. То им, међутим, не смета да са једним од највећих распона крила лете скоро без трунке утрошене енергије.

Ново истраживање ових невероватних птица показало је да је андским кондорима у ствари најтежи део полетање са тла, али када се вину у висине, тада све иде као подмазано.

Толико подмазано да једва да морају да машу крилима. Уместо тога, једре и до 99 одсто лета користећи струје ветрова.

Прикачивши на осам младих кондора посебне уређаје, стручњаци су забележили 230 сати летова. Само један одсто времена су птице провеле машући крилима, а највећи део тога током полетања.

„Невероватно мали утрошак енергије забележен је код свих јединки. Посебно је занимљиво што су то све младе и неискусне птице које сатима могу да лете уз минималну потребу да машу крилима“, навели су аутори.

Један млади кондор је заправо летео више од пет сати без једног покрета крила, прешавши 170 километара једрећи.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво