Ретка врста Крос Ривер горила није нестала, насељава планине Нигерије и Камеруна

Активисти за заштиту дивљих животиња направили су прве фотографије ретких Крос Ривер горила, на планини Мбе на југу Нигерије.

Захваљујући напорима активиста за заштиту дивљих животиња направљене су фотографије, које су доказ да ова подврста није изумрла, као што се то раније претпостављало. Опстанак подврсте био је угрожен деценијама уназад, и то највише због лова, а у нешто мањој мери и нестајањем њиховог природног станишта услед крчења шума ради бављења пољопривредом.

Професор Џон Етес са Градског универзитета у Њујорку и приматолог који је помогао у успостављању напора за очување горила пре више од две деценије, био је узбуђен због нових слика. "Било је сјајно видети ... доказе да се ове гориле на овим планинама успешно репродукују јер је у прошлости било тако мало слика",истакао је професор.

Такође је додао да се врло мало зна о томе шта се дешава са размножавањем ове подврсте, тако да је видети много младих животиња позитиван знак.

Горилама не прети изумирање, већ се и даље размножавају, истакли су научници.

Како наводе из Друштва за заштиту дивљих животиња, у изолованм планинсом подручју у Нигерији и Камеруну било је само око 300 крос ривер горила.

Активисти још не знају тачан број горила који тренутно живи у овој области и покушавају да их прате већ неко време.

Око 50 камера постављено је још 2012. године у областима које ове животиње насељавају, али је ове гориле јако тешко снимити, док њихови младунци никада до сада нису ухваћени на камерама.
Савез девет локалних заједница сарађује са Друштвом за заштиту дивљих животиња још од пре две деценије како би помогли заштиту Крос Ривер горила.

Крос Ривер гориле поново су откривене током осамдесетих година прошлог века, када је око 100 њих запажено у Нигерији, а око 200 у Камеруну.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво