И птице, као и људи, комуницирају различитим дијалектима

Упркос томе што неке врсте птица знају да певају одмах по рођењу, неке уче то да раде, као што и људи уче да говоре, а међу овим врстама је могуће постојање регионалних дијалеката, пише АП.

Kао што и људима познавање локалног језика омогућава да се боље уклопе у неку средину, тако и птицама познавање локалног дијалекта обезбеђује корист у оквиру датог подручја и повећава шансе за парење. Исто тако, као што и дијалекти у људском језику могу понекад да нестану услед процеса глобализације, тако и дијалекти међу птицама могу да се промене или нестану услед раста градова. 

Вековима је песма птица инспирисала песнике и композиторе, али све до педесетих година прошлог века научници нису обраћали пажњу на дијалекте међу птицама.

Један од пионира у овој области истраживања био је амерички бихевиорални научник британског порекла Питер Марлер, који је приметио да се пој птица у оквиру исте врсте разликује од места до места.

У декадама које су уследиле научници су почели да врше експерименте у којима су птице одмах по рођењу стављали у изолационе коморе, како би утврдили да ли ће бити у стању да певају.

У овим експертиментима је откривено да неке птице знају да певају са рођењем, док неке не знају да певају док не науче, а оне су познате као „праве птице певачице".

Kада птице уче да певају, неке међу њима понекад направе грешке, које након тога понављају и друге птице и тако се развија локални дијалект.

Дијалекти могу да настану и када се птице прилагођавају свом окружењу. Оне птице које се боље чују имају веће шансе за парење, што значи да ће се њихова песма преносити са генерације на генерацију.

Kод неких птица дијекти се мењају брзо, чак и у оквиру сезоне парења, док код неких остају непромењени деценијама.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво