Бубамаре – ваше супероружје у заштити биљака

Неговати и одржавати биљке тражи посвећеност. И оне говоре и обраћају нам се преко листа. У нашој рубрици „Ритам врта“ научићемо како нам се биљке обраћају када им нешто недостаје.

Уређивати дворише јесте трошак, јер никад вам не треба само једна биљка, него по једна од сваке врсте. Међутим, ако имате стрпљења да гајите биљке из семена или пелцера и не мора да буде тако.

Један од најсигурнијих начина узимања пелцера су положенице. Када биљку положимо у земљу да узмемо резницу, из успаваних пупољака развиће се коренов систем, а горњи део биљке не одсецамо. За шест месеци ће се ова саксија напунити, тада ћемо је одсећи и пресадити у двориште.

Можемо да узмемо и биљку са кореном, али да водимо рачуна о томе да надземни и подземни делови буду једнаки, да би било довољно хране и за горњи део биљке.

Биљне ваши праве велики проблем биљкама, пију њене сокове што утиче на њихово цветање и њихов раст. Можемо их се решити на више начина, одсецањем грана, коришћењем бубамара или коришћењем природних инсектицида.

Оне углавном нападају младе изданке, а њихово одсецање уопште не шкоди биљкама, али помажемо тиме ако их уклањамо и на овај начин одсецањем младих гранчица не угрожавамо раст биљке, али физички спречавамо ширење.

Један од видљивих симптома појаве ваши је коврџање листова, они унутра постављају своја јаја и онда се тако даље шире и размножавају. Једна од одличних мера борбе против биљних ваши је коришћење ларви бубамара. Где их видите, узмете их и само их пренесете и ставите на биљку која је захваћена биљним вашима.

Да имате лисне ваши то ће вам показати и мрави који су њихови чувари и штите их од предатора и паразита јер се хране њиховим излучевинама. У стању су да их преносу са једне на другу биљку да би их заштитили.

Све биљке траже пажњу и негу – и оне које негујемо од семена и пелцера и оне које купимо. Да би нам одговориле мирисним цветовима и здравим зеленим листовима, морамо да будемо добри посматрачи.

„Када биљкама нешто недостаје, услови средине, хранљива материја у земљи оне то испољавају преко листова или својих цветова. Ако недостаје азота биљка бледи лист постаје светло зелен до жут, нерви су зелени а између нерава су те жуте флеке. Ако се налазе флекице између нерава и није уједначено тих делова који су жути него су у неким флекама то значи да недостаје магнезијума“, објашњава Љиљана Судар, пејзажни архитекта ЈКП „Зеленило Београд“.

Додаје и да када недостаје калцијума биљка се по ободу суши и између нерава се јављају ситне мале тачкице, недостатак фосфора црвенило на биљкама, ако имамо овакво труљење по средини и ободу значи да је биљка била претерано заливана.

„Уколико недостаје азота биљки додајемо соц од кафе, уколико недостаје калијума магнезијум –кору од банане, калцијум – љуске од јајета, а све ово заједно може да буде органско течно ђубриво од шест месеци до годину дана.

Да ли сте знали

Бубамаре једу биљне ваши, купусне совице, воћне муве, трипсе, гриње и друге инсекте који оштећују биљке. За свог живота, а то значи за 4 до 7 недеља, бубамара поједе око 5.000 биљних ваши.

Као природни инсектицид користи се раствор од коприве који можемо сами направити.

Надземни део биљке исецкамо и прелијемо млаком водом. Коприва у води треба да стоји око 12 сати, а да се искорити у року од 24 часа од момента потапања, јер после тога губи своје жареће дејство.

Треба бити упоран, јер ово средство убија само ваши, али не и јајашца која остављају, стога поступак треба понављати.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво