Осам начина на које вам собна биљка поручује да нешто није у реду

Добро је у кући имати биљке које ће нам унети мало зеленила и освежити дом или радно место. Собне биљке су популарне и многи тврде да је о њима релативно лако бринути. То може бити тачно уколико знате да тумачите поруке које вам биљка шаље када по њој видите суве листове или тамне мрље.

Најчешће промене које се уочавају на собним биљкама могу се груписати у осам основних показатеља који указују да би требало нешто променити у погледу третмана и неге како би нас она наградила богатим цветовима или бујним зеленилом.

Осушен лист

Потпуно увели и осушени листови су природни део раста и старења биљке, невезано за начин на који бринемо о њој. Уколико је лист почео да вене од врха, то значи да нисмо довољно заливали.

Шта треба предузети – Када листови потпуно промене боју у увену, нема сврхе покушавати да их спасете. Међутим, чак и тако увео, лист црпи енергију. Да не би штетили здравим листовима, увеле треба одстранити.

Суви врхови листа

То је обично знак да ваша биљка није добила довољно воде, што може бити последица више узрока.

- Или не заливате биљку довољно често,
- Или је земља лошег квалитета и не може да задржи воду,
- Или је оштећен корен јер премала саксија или сте превише заливали па се земља згрудвала.

Шта да радите – Ако често заборавите да залијете цвеће, али и даље желите да вам краси ваше одаје, постоји неколико трикова који могу помоћи вашој биљци да добије константан доток воде када јој је потребно.

– На дно саксије поставите сунђер који ће упити сувишну воду, али и ослободити је када биљци буде потребна.
– Поред биљке укопајте у саксију пластичну флашу коју ћете избушити на више места и напуните је водом. Биљка ће црпети воду из овог импровизованог резервоара кад год јој затреба.

Смеђе мрље по средини листова

То је обично знак прекомерног заливања. Земља која је превише натопљена ствара идеално окружење за развој гљивичних патогена. Због њих се појављују смеђе мрље на средини листа и одатле се шире по целом листу који на крају увене.

Шта треба учинити – Обложите унутрашњост саксије филтерима за кафу који ће извући вишак воде, а нећете морати да баците земљу. Биљка ће се, наравно, опоравити.

Пожутели доњи листови

Ако биљку имате већ дуго, природно је да повремено доњи листови пожуте и отпадну. Међутим, уколи ко истовремено пожути више доњих листова, вероватно је нешто кренуло по злу. Постоји широк спектар чинилаца који могу потицати из окружења у коме се биљка налази, на пример да је превише удаљена од извора светлости, да је дошло до нагле промене температуре, да је промрзла или да је била изложена суши. Покушајте да јој пронађете боље место у стану.

Шта урадити – Биљке се полако прилагођавају на своје окружење. Ако могуће, немојте превише померати биљку. Ако биљку морате да преместите на неко друго место, то чините поступно. Прво је премештајте на сат времена дневно, па полеко повећавајте дужину вренема на новом месту док се потпуно не прилагоди.

Тамне тачке на пожутелом листу

Обично то значи да су вам биљку напале гљивице. Уколико су мрље бледе, то значи да је превише изложена сунцу.

Шта да радите – Када видите да се мрље појављују, одмах уклоните ову саксију од осталих биљака да спречите ширење гљивица на остале биљке. Уклоните све оштећене листове и пустите биљку да се опорави.

Бледозелени врхови листова

Бледо зелени или чак жути листови удружени са слабим растом биљке, последица су недостатка хранљивих састојака. Већина минералних материја може се наћи у ђубривима која се могу купити у специјализованим продавницама.

Савет – Изломите љуске од јајета и додајте у земљу за цвеће или заливајте биљку водом у којој су кувана јаја. Ово ће повећати ниво калцијума и калијума који је потребан за раст биљака.

Ситни листови

Врло мали листови указују на то да вашој биљци треба више сунчеве светлости. Природно, прво треба да проверите да ли је ваша биљка заиста на тамном месту у кући. Ако је то случај, покушајте да је померите ближе прозору или померите на осветљеније место у стану.

Шта да радите – Ако је ваша биљка већ била на сунчаном месту, а лишће је још увек врло мало, онда би можда требало да оперете лишће од прашине јер слој прашине блокира сунчеву светлост и смањује способност биљке да врши фотосинтезу. Можете и обрисати прашину меким рукавицама, а да при томе не оштетите листове.

Повијени крајеви листова

Неке од најпопуларнијих собних биљака потичу из тропских или суптропских крајева где цветају у влажном шумском окриљу. Код биљака које су у окружењу где је атмосферска влага прениска често долази до увијања листова.

Шта треба учинити – Одмакните биљке од отворе вентилационих отвора. Чак и ако је влажност ваздуха добра (око 50 одсто), ваше биљка и даље патити ако се налазе преблизу извора топлоте или вентилатора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво