Дугоноге пријатељице из Африке увек добродошле у Сјеници и Новој Вароши

Последњу деценију неколико парова белих рода, на путу са југа Африке, остају на обронцима Јавора и Пештери, на преко 1.000 метара надморске висине. Миљенице су мештана нововарошког села Љепојевићи и сјеничког Папиће, који су сигурни да им доносе и берићет. У том периоду код две породице, у чијим су двориштима гнезда ових птица селица, родило се петоро деце.

Када се Амела, мајка троје деце, удала у Папиће, с добродошлицом су је сачекала и роде, тихе заштитнице породице и села.

„Хтели смо да наткријемо амбар, али не моремо због њих да им дирамо гнезде јер долазе сваке године ту, па да се не би разгњездиле. Све док буду долазиле, он ће тако да стоји, њих да чека ту“, каже Амела Папић из села Папиће.

Код Иванковића на Калипољу, кров амбара се са гнездом сам урушио, али је Милета са синовима и унуцима, поставио палету на кров гараже, ишчекујући сваког марта своје пријатеље са југа Африке.

„Ове године су дошле око 18. Сваке године верујте да дођу на Младенце, а иду за Госпођевдан кад полете, пилиће оспособе... Ево сад су извели пилиће, онда оде једна те се нахрани, храни пилиће, друга оде и тако“, каже Милетан Иванковић из села Љепојевићи код Нове Вароши.

„Најинтересантније ми је када их гледам је када рода изводи мале пилиће да лете. Она стане на крај гараже и маше, а друга им говори да иду, да иду за родом и полако крећу да лете“, додаје Иванковић.

„У Калипољу, на висини од 1.250 метара и то је највише гнездо белих рода у Србији. Овде имамо још 3 гнезда белих рода у Папићима, такође има негде око 15 парова на Пештери“, истиче Брано Рудић, члан Друштва за заштиту и проучавање птица Србије, Нови Сад и члан Еколошког друштва „Чувари природе“ Пожега.

Мештани се брину о њиховим гнездима зими, а роде о њима лети, хватајући змије, крпеље, мишеве...

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво