Рибе које пливају Нилом у себи имају микропластику

Најновије истраживање о загађењу река показало је да три четвртине риба које живе у најдужој реци на свету - Нилу, у себи има микропластику.

Истраживање, прво те врсте, спровела је британска телевизија Скај њуз уз помоћ египатских истраживача, чији рад су надгледали британски научници у лабораторији у Данској. Оно је трајало више од два месеца током којих је испитивана загађеност реке дуж целог тока, а при том су истраживачи прикупљали и снимали доказе, изјаве пољопривредника, политичара, научника, ветеринара.

Установљено је да је река загађена дуж целог тока од језера Викторија до места где се улива у Медитеранско море, као и да рибе у својим цревима имају и веће и мање делове пластике.

Неки делови пластике могли су се видети и голим оком, због чега су истраживачи и посумњали да је загађење много веће.

Како је закључено, густина пластике у рибама и велики проценат захваћене рибе имају врло забрињавајуће последице на будућност целог воденог живота у Нилу.

Микропластика делује тако да привлачи отровне материје, што значи да постоји повећана опасност да загађивачи и пестициди који се вежу за микропластику, такође заврше у рибљем телу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво