У Москви угинуо Сатурн, „Хитлеров љубимац“ и Мујин млађи брат

Амерички алигатор Сатурн, који је неправедно прозван Хитлеровим љубимцем и преживео Други светски рат у Берлину, угинуо је у московском зоолошком врту.

„Јуче ујутру, наш амерички алигатор Сатурн угинуо је од старости. Имао је око 84 године, а ми смо имали част да га држимо 74. За нас је Сатурн представљао једно доба и то без икаквог преувеличавања. Многе од нас видео је још као децу. Надамо се да га нисмо разочарали“, написали су из зоолошког врта руске престонице.

Сатурн је поклоњен зоолошком врту у Берлину 1936. године убрзо након рођења у САД. Ту је и настао мит о „Хитлеровом љубимцу“, јер је лидер Трећег рајха волео да посећује зоолошки врт, а посебно да обилази Сатурна.

Побегао је 1943. године када је врт оштећен у бомбардовању. Три године касније пронашли су га британски војници који су га поклонили Совјетима.

Обожавао је чешкање и ломио челик зубима

Још је мистерија како је преживео три године од бекства из зоолошког врта, али од 1946. године званично је добио нов дом у Москви.

Московски зоолошки врт саопштио је да је Сатурн знао све своје чуваре, обожавао је да га масирају четкама, а када би га нешто иритирало знао је да зубима поломи челична клешта за храњење.

Амерички алигатори обично живе између 30 и 50 година, тако да су Сатурнове 84 веома дубока старост.

Сатурн и Муја браћа? 

Би-Би-Си подсећа и да би Сатурн чак понео титулу најстаријег америчког алигатора на свету да није Мује из Бео-зоо врта, за којег се, иако се такође не зна тачна старост, процењује да је за годину старији.

У ствари, можда постоји и дубља веза Мује и Сатурна. Муја је у Београд стигао 1937. године као већ одрастао алигатор од 2 или 3 године, тако да је сличног годишта као и Сатурн.

Оно што је посебно занимљиво јесте што је Муја у главни град Краљевине Југославије стигао из Немачке, тако да је врло могуће да је заједно са Сатурном дошао из САД.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво