Орлови крсташи враћају се у Србију!

Овог пролећа национална популација најугроженије птице, орла крсташа, богатија је за чак два нова гнездећа пара. Вишегодишњи напори орнитолога се исплатили, истичу у Друштву за заштиту и проучавање птица Србије уочи Светског дана биодиверзитета.

На крајњем северу војвођанског Баната обитава последњи пар орлова крсташа, птице која краси националне симболе. Губитак станишта, убијање и тровање довели су крсташе на праг изумирања у Србији.

Суочени са забрињавајућом ситуацијом орнитолози Друштва за заштиту и проучавање птица Србије, у пролеће 2017. године, започели су програм чувања гнезда. Циљ ове активности био је да спречи узнемиравање и угрожавање последњег пара крсташа у најосетљивијем периоду године, када подижу потомство.

Од марта до јула, орлове су надгледали и чували волонтери чији је боравак на терену у претходне три године допринео успешном гнежђењу и излетању пет младунаца.

„Срећан сам и изузетно поносан што након дугих година стрепње и неизвесности данас можемо да саопштимо јавности да се орао крсташ враћа на небо изнад Србије. Ово је значајно достигнуће за нашу организацију и уопштено заштиту птица и природе у Србији. Показали смо да уједињени стручњаци, бројни грађани, државне институције, привреда и медији имају снаге и воље да направе велике промене“, истакао је Милан Ружић, извршни директор Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Према његовим речима, чланове Друштва нада у успех није напуштала зато што искрено верују у све што раде.

„Уз подршку Европске Комисије кроз пројекат 'PannonEagle LIFE', који у Србији спроводимо са Покрајинским заводом за заштиту природе и сарадњу са организацијама из Мађарске, Словачке, Чешке и Аустрије, стекли смо неопходне вештине и знања. Применили смо искуства углавном мађарских колега који више од 40 година успешно раде на заштити крсташа“, објаснио је Ружић.

Три гнездећа пара орлова крсташа јесу успех, али орнитолози поручују да и даље има разлога за бригу. Губитак станишта и хране и даље прете орловима.

Нови парови у многим деловима Војводине не могу да пронађу стара стабла на којима би направили своја велика гнезда. Пашњаци на којима живе текунице, омиљени плен крсташа, убрзано нестају услед преоравања.

Стручњаке изузетно забрињавају учестали случајеви тровања дивљих птица и других животиња, а неки од њих овог пролећа догодили су се у непосредној близини станишта крсташа.

„Ове године поставили смо нове металне платформе за гнежђење орлова, наставили кошење зараслих пашњака, започели садњу дрвећа и обезбеђивање плена као додатне мере за опоравак популације крсташа. Апелујемо на грађане да буду савесни и пестициде у пољопривреди користе одговорно и према упутствима, а да случајеве намерног тровања животиња пријаве полицији и тужилаштву“, каже Мирјана Ранков, координаторка пројекта "PannonEagle LIFE" у Друштву за заштиту и проучавање птица Србије.

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије планира да ове године први пут једног младунца орла крсташа обележи сателитским одашиљачем како би имали бољи увид у понашање младих крсташа по напуштању гнезда.

Такав начин праћена пружа информације куда се птица креће, где лови, а уколико се предуго задржава на једном месту могуће је посетити га и проверити да ли је са птицом све у реду.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво