Шетња Вршачким планинама где живи орао змијар, 250 врста птица и 1.000 биљних врста

Вршачке планине богате су биодиверзитетом и станиште су за преко 250 птичијих и око 1. 000 биљних врста, као што је карпатска мишјакиња и карпатски дичак, који могу да се виде само на Вршачким планинама.

Вршачке планине дом су и орла змијар који је ретка птица која се гнезди само на вршачким планинама и оближњој Делиблатској пешчари. Ове планине су дом и за различите врсте сова. Миливоје Вучановић ренџер који обилази овај локалитет и води рачуна о њему, истакао је за Јутарњи програм РТС-а, да је мај месец најважнији за природу овог краја.

„Мај месец је репродуктивни месец када су у питању биљке и животиње овог краја. То је период када интензивно обилазимо природу Вршачког краја. Контролисали смо кућице за сове које смо постављали последњих двадесетак година и установили смо да ова година за шумске и дугорепе сове није била баш повољна, јер је било мање глодара којима се сове хране. Сове знају да прилагоде број својих јаја, односно младунаца у леглу на основу хране која се налази на терену. Није свака година благорона", истакао је Миливоје Вучановић.

После два месеца ванредног стања и Вршачке планине и природа су осетили предах, јер није био великих притисака људи и возила који се крећу подножјем вршачких планина.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво