"Орка" награђује најлепше фотографије са љубимцима

Организација "Орка" је ових дана у потрази за највеселијом и најилустративнојом фотографијом која приказује пријатељство детета и љубимца. У питању је фото-конкурс под називом "Клинци и љубимци".

"Оркица", дечји клуб у оквиру организације "Орка", је расписала конкурс који траје до 10. маја, а циљ је да се покаже како су деци животиње олакшале тешке дане.

"Конкурс је намењен деци и свим родитељима који су имали среће да ове 'корона дане' проводе са својим љубимцима. Ми желимо да богатство тог односа, све те позитивне стране односа кућних љубимаца и деце прикажемо целом свету. За то чини ми се не постоји бољи начин од фотографије", изјавио је, гостујући у Јутарњем програму, Елвир Буразеровић, директор "Орке"

Сви који желе да учествују, фотографију треба да пошаљу на адресу orkica@orca.rs. Ауторе најбољих фотографија очекују вредне награде.

У организацији "Орка" планирају да, када прођу проблеми са актуелном пандемијом, организују излет у природу за децу, којој ће показати како изгледа живот животиња у природи. Међу наградама су и књиге и споменари за кућног љубимца.

"Свако ко има животињу, зна колико је она захтевна и посебна, и онда је дивно када имате где то да уписујете", истакао је Буразеровић.

Иначе, "Орка" је, као и многе друге организације, била током ванредног стања у другачијем систему рада.

"Морам да кажем да су животиње и људи који се о њима брину, нажалост, заборављени овим мерама које су предвиђене за сузбијање ковид инфекције. Не мислим само на власнике кућних љубимаца, него и на пчеларе, живинаре, прихватилишта, одгајиваче... Многи су се нашли у ситуацији да не могу да излазе и брину о животињама. Једна трећина наших пчелара има преко 65 година", навео је Буразеровић и додао да су и живинари били у проблему јер су, како каже, живину транспортовали дању, уместо ноћу, што је за последицу имало то да су неке животиње повређене или угинуле.

Волонтери се показали на делу 

"Све смо то прикупили и важно је да то документујемо нашој Влади. Ја верујем да су се они нашли у једној ситуацији, где можда нису имали идеју шта је све у ствари потребно, и који су све проблеми. Ми ћемо то у форми једног извештаја предати Влади Републике Србије. Надамо се да неће бити потребно, али надамо се да, ако дође до тога да поново имамо овакву врсту мера, врло је важно да се у обзир узме чињеница да постоје многи људи који брину о животињама и то не само о љубимцима", испричао је Буразеровић.

Каже да је током ванредног стања "Орка" добила огроман број позива. Зато су на сајту orca.rs отворили посебну страницу за ковид, и рубрику "Живот у карантину", где желе да свима приближе начине на које данас раде живинари, пчелари...

Волонтери "Орке" су током ванредног стања били на терену. Највише је било позива грађана који су старији од 65 година и којима је била потребна помоћ око љубимаца.

"Много је оних који су шетали кућне љубимце старијих људи, који су били ту да помогну и људима и животињама, и ова ситуација је и показала колико је хуманост недељива и колико заиста, када сте у ситуацији да некоме помогнете, ви то и урадите", изјавио је Буразеровић.

Из "Орке" најављују да ће чим то буде било безбедно, кренути са акцијама, излетима и радионицама за најмлађе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво