Коначно откривено како коале пију воду

Иако су тако омиљене и детаљно проучаване, биолозима је била непозната суштинска навика коала – како пију воду. Захваљујући новом истраживању и изненађујућем видеу, научници су коначно решили ову непознаницу.

У студији, објављеној у часопису Ethology, наведено је 46 примера коала које пију кишницу са дебла дрвећа, нешто што раније није забележено, јер нису посматране њихове навике по кишном времену.

„Дуго времена смо мислили да коале уопште немају потребу да пију јер већину воде која им је потребна за опстанак добијају из лишћа којим се хране“, наводи др Валентина Мела, руководилац пројекта Универзитета у Сиднеју. „Али сада смо их приметили како лижу воду са коре дрвећа. Ово значајно мења наше разумевање како коале добијају течност у дивљини. Веома је узбудљиво“, додаје научница.

Коалама је дрвеће и станиште, склониште и извор хране. Из лишћа еукалиптуса добијају отприлике три четвртине потребне количин воде, али користе и кишницу са коре дрвећа како би остали хидрирани, чак и када је у близни доступан неки други извор воде.

Подаци које је прикупила др Мела добијени су од грађана и независних еколога, а настали су између 2006. и 2019. године, углавном у регионалном парку природе „Ју јангс“ у Викторији и Новом Јужном Велсу. Једна коала је виђена како, чак, више од пола сата пије кишницу са коре дрвета.

Главна импликација студије коју је спровела др Мела јесте да је дрвеће од суштинског значаја за опстанак коала, али и редовни кишни периоди. Аустралија пак, тренутно пролази кроз најдуже сушно раздобље, што значи да би коалама били потребни додатни извори воде. Неке су чак прилазиле и људима и пиле из флашица са водом. Многи овакви случајеви су забележени и објављени на друштвеним мрежама. Међутим, они само још више наглашавају стање животне средине, а не говоре о нормалном понашању ове животињске врсте.

Докторка Мела тренутно прикупља средства како би наставила са својим истраживањима, али и за постављање прскалица на дрвећу, тако да коале остану хидриране и у време суше.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво