Река која има право гласа и може да вас тужи

Новозеландска река Вангануи која своје дуго путавање од 290 километа почиње у снежном, северозападном делу планине Тонгариро и улива се у Тасманово море, постала је 2017. године прва река која је добила права „легалне особе“, као једна од најважнијих природних ресурса државе.

Маори, полинежански домороци Новог Зеланда, борили су се више од 160 година да легално заштите рeку Вангануи. Са овом реком су племена одржавала контакт и дубоку везу скоро 880 година. За њих је ова река била извор хране, возили су се њоме у кануима и градили су села на њеним обалама.

Маорско поштовање предака обухвата и и потребу да се природа заштити. Они верују да су људи и вода у посебној вези, о чему говори и традиционална изрека "Ја сам река и река је ја".

Пошто је судском одлуком река призната призната као особа, то значи да је онај ко угрози реку, угрозио и племе.

Ако се деси било каква злоупотреба или река буде угрожена на било који начин, загађена или се на њој буду спроводиле неовлашћене активности, река може да тужити починитеља. Осим тога, ово значи и да река може бити власник имовине, склапати уговоре и бити тужена.

Река Вангануи није једини природни ресурс који је добио статус легалне особе. Парк Те Urewera постао је 2014. прво природно добро ове земље које је добило статус особе. И планина Таранаки, стратовулкан стар 120.000 година, који је свето место Маора, добила је 2018. године исти статус. После одлуке коју је добила река  Вангануи 2017. године, индијске реке Гангес и Јамуна, као и све реке у Бангладешу добиле су законска права "легалне особе".

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво