Вампирски слепи мишеви хране једни друге крвавим француским пољупцима

Нова студија утврдила је да се вампирски слепи мишеви упознају и успостављају пријатељства "ужасном врстом француског пољупца", пише Би-Би-Си.

Истраживачи су посматрали понашање ових сисара и приметили да је чудни ритуал веома важан чин везивања између јединки.

Студија, објављена у дневнику Current Biology, утврдила је да када би вампирски слепи мишеви постали изоловани у леглу, парови који до тада нису били блиски би почели да се постепено приближавају, тимаре, а на крају једни другима лижу уста и деле храну.

„Почињало је са слепим мишевима из различитих колонија који су се временом упознавали до тога да спасавају једни другима животе“, објашњава вођа истраживања, бихевиорални еколог Џералд Картер.

Вампирски слепи мишеви не могу дуго да издрже без оброка и могу да угину после три дана гладовања, па овакав чин може да буде потенцијално спасоносан.

Крвави француски пољубац спаса

Према његовим речима, вампирски шишмиши врло често или успеју да дођу до великог оброка крви или иду на спавање гладни.

„Дељење хране код вампирских слепих мишева слично је ономе што многе врсте птица раде када повраћају храну да би је дале младунцима. Оно што је овде посебно јесте да шишмиши то раде и за одрасле јединке“, истиче Картер.

Још један занимљив аспект њиховог понашања јесте и да би наставили да тимаре своје крзно дуго након неохподног чишћења, што указује да оно нема само хигијенску функцију.

Вампирски слепи мишеви су једини сисари који се у потпуности хране крвљу, до које долазе качећи се и пијући је из крупнијих животиња попут стоке.

У једном дану могу да попију и до пола своје тежине у крви. Осим тога, веома су социјална бића и негују пријатељства и друге односе у колонијама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво