Новооткривене врсте ајкула тестерача имају пипке и шест пари шкрга

Научници су открили две нове врсте ајкула које живе у дубинама Индијског океана.

У западном делу Индијског океана, откривене су нове врсте ајкула. То су ајкуле тестераче са по шест шкрга на обе стране и карактеристичним, дугим њушкама са великим бројем зуба и пипцима помоћу којих откривају плен.

Једна од ових врста, pliotrema annae, откривена је пошто су је уловили рибари у Занзибару, док су ајкуле друге врсте, познате под називом pliotrema kajae, пронађене у водама око Мадагаскара. Још неки примерци касније су пронађени и у музејским збиркама, али под погрешним називима, наводи cnn.com.

Ове "нове" ајкуле могу достићи дужину од 1,5 метара, а у дивљини још није уочен ниједан живи примерак.

"Заједно са рибарима, у то време смо спроводили истраживање о ајкулама и ражама, и схватили да се те ајкуле тестераче не поклапају са постојећим врстама", рекао је аутор студије Ендрју Темпл, истраживач-сарадник на универзитету у Њукаслу, Велика Британија.

"До сада смо пронашли два примерка, јер ове врсте нису уобичајене", рекао је Темпл.

Иначе, средином проше године, откривена је такође нова врста ајкула, постала позната као "ајкулица која светли".

Мајушна ајкула, пронађена у Мексичком заливу, како се испоставило, нова је врста, а научници су је назвали „америчка џепна ајкула". 

Неуобичајене врсте се тешко откривају 

Темпл каже да је истраживање, чији су резултати објављени у часопису Pios ian показује колико је важан западни део Индијског океана, када је реч о биодиверзитету ајкула и ража, као и "колико тога и даље не знамо".

"Регион је веома мало проучен, а већина оног што знамо долази из рада у риболовним подручјима. Потешкоћа лежи у томе што су мала риболовна подручја доминантна у том региону, а најмање пола милиона рибара користи више од 150.000 пловила", тврди Темпл.

Због великог броја тих подручја и релативно малобројних пловила, тешко је пратити целокупан улов, стога је могуће да неуобичајене врсте често неко време остану неоткривене, објашњава Темпл.

Пре најновијег открића, забележена је само једна врста ајкуле тестераче са шест шкрга.

"Овакве ајкуле су заиста необичне јер већина ајкула тестерача са обе стране има по пет шкрга", наводи немачки истраживач Симон Вајгман, један од аутора студије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво