Белоглави суп Лука, ваздушни детектив

Белоглави суп Лука, први у кањону Трешњице, понеће сателитски одашиљач за праћење. Луку су после обележавања пре 10 дана покушали да врате у природно станиште, али он још није био спреман да полети.

Белоглави суп лика пронађен је у близини ушћа реке Трешњице у Дрину, 27. октобра, прошле године. Био је у лошем стању, изнемогао, па је послат у БеоЗоо врт на опоравак. Сада се само чека да полети, а кад сазнаћемо од нашег госта Зорана Карића из Фондације за заштиту птица грабљивица. 

Да ли се Лука ооравио и да ли је спреман да полети?

„Спреман је да полети, опоравио се иако је био три, четири месеца у кавезу, у једном релативно малом простору, па није вежбао крила, али ми процењујемо да је здрав. Дан када смо покушали да га пустимо, било је јако лоше време и киша, па му се није летело. Све је одложено за неки лепши дан", рекао је Зоран Карић из Фондације за заштиту птица грабљивица, гостујући у јутарњем програму РТС.

Лука је своје име добио пре четири месеца, када га је поред магистралног пута пронашао мештанин Љубовије. Шта представља сателитска платформа коју ће имати птица?

„То је сателитски одашиљач који се већ 30 година поставља на угрожене врсте, како би се оне пратиле. Већ имамо неколико белоглавих супова које пратимо, на Увцу, то је стандард који се примењује свуда. Птице се крећу у јатима, па је важно да имате бар једну у јату која има одашиљач који може да укаже на неки проблем или опасност. Локалитет Трешњица је најсевернија колонија у континенту Европе, јер је белоглави суп везан за станишта Медитерана. Лука ће бити први белоглави суп који ће понети одашиљач на Трешњици", истакао је Карић.

Зашто је ова животињска врста значајна за природу?

„То је једна од најзначајнијих врста било где у свету. Глобално, свуда у свету је велика еколошка криза, пре свега у Африци и Азији. Од 15 врста, 13 је угрожено и белоглави супови изумиру, па је пад популације у Азији око 96 одсто. Белоглави супови као птице које чисте природу, лешинари, су брана природе, да се очува екосистем, јер бујају микроорганизми, који разлажу месо угинулих животиња у природи и врло лако може да се деси да нека од зараза пређе на друге животиње или на људе. Тада могу да настану различите пандемије", закључио је Зоран Карић.

Каква је тренутно популација на Увцу, а каква на Трешњици?

„Ми ту имамо 265 парова на Увцу, на Трешњици имамо 35 парова. Покушавамо да направимо све по плановима, са активним мерама заштите. План је вратити супове на Стару планину и да направимо популацију", рекао је Карић.

Колико далеко могу да лете ове птице?

„Могу да лете јако далеко, младе птице поготово, попну се на висине од три километра, Добрила је отишла у Турску. Приоритет је очување биодиверзитета и крхког екосистема и његовог баланса", истакао је Карић.

Какве акције има Фондација за заштиту птица грабљивица?

„Бавимо се многим стварима, имамо центар за прихват птица грабљивица, при Институту за биолошка истраживања, имамо акцију и око модро вране, врсте која се налази у околини Београда, имамо едукативну акцију ауторске фотографије, на крају године приређујемо изложбу и правимо календар са најбољим фотографијама. Сарађујемо са свим земљама у региону.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво