Змајеви долазе на свет без парења

Женка комодо змаја, иначе највећег гмизавца из реда гуштера, по имену Чарли из Зоо-врта Четануга у Тенесију донела је на свет три младунца без парења.

Чарли је провела одређено време у друштву змаја по имену Кадал, али су се три млада мужјака Оникс, Џаспер и Флинт излегла захваљујући партеногенези. То је феномен који је својствен женкама које из неоплођене јајне ћелије могу развијати ембрион. Ово је врло ретка појава међу кичмењацима: само 70 врста, односно 0,1 посто, има ову способност.

У зоо-врту су урадили ДНК тест који је показао да је женка комодо змаја Чарли права мајка младунаца.

Комодо змајеви су током еволуције, осим полног размножавања, развили и способност партеногенезе, јер је изоловани простор у дивљини њихово природно станиште. Веома су агресивни када осете присуство других бића.

Партеногенеза је процес оплодње јајне ћелије захваљујући другој јајној ћелији. Биолошки процес стварања јајашца назива се оогенеза и подразумева генерисање поларног тела које у себи садржи дупликат ДНК јајне станице, наводи Си-Ен-Ен.

„Обично се поларно тело смањује и нестане. Код Чарли су поларна тела преузела улогу сперматозоида и претворила јајне ћелије у ембрион“, наводи се у часопису Сајентифик америкен и додаје да су први случајеви партеногенезе комодо змајева пријављени 2006. године.

Женке комодо змајева носе ВЗ, а мужјаци ЗЗ хромозоме. У процесу партеногенезе, мајка може створити само ВВ јаја или ЗЗ јаја. WW јаја нису одржива, па остају само јаја са ЗЗ хромозомима. Тако су мужјаци у зоолошком врту у Тенесију дошли на свет.

„Наше особље је одушевљено што присуствује чудесном природном феномену. Опстанак комодо змајева је угрожен, па се надамо да младунци представљају добар пример будућности њихове врсте“, истакла је директорка зоолошког врта у Тенесију.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво