„Крвави“ снег на Антарктику, као из хорор филмова

Научници из украјинске истраживачке базе „Вернадскy“ на Антарктику, пронашли су снежно окружење обојено необичном црвеном бојом. Називају га „Снежни цвет“. Због бојења снега у боју малине снег упија сунчеву светлост и брже се топи, а то утиче на климатске промене.

Морски еколог Андреј Зотов са Националне академије наука у Украјини, направио је слике током свог истраживања и боравка у станици на Антарктику.

За овакав епски неред крива су минијатурна створења, која су под микроскопом идентификована као Chlamydomonas nivalis.

У питању су микроскопски зелене алге, које су уобичајени становници хладних и снежних подручја.

Током зиме оне „спавају“, али када се појави довољно сунчеве топлоте и светлости, алге се буде, користећи воду и сунчеву светлост, и врло брзо расту и шире се. Иначе, оне су зелене боје због својих фотосинтетских хлоропласта, имају структуру сличну репу, помоћу кога пливају.

Како сазревају, губе покретњивост и развијају јединствену адаптивну способност за преживљавање у свом окружењу, која укључује слој црвеног каротеноида, који мења њихов изглед из зелене у наранџасту, па црвену боју.

„Овај слој штити алге од ултраљубичастог зрачења“, наводе из Националне академије наука.

Каротеноиди помажу алгама да упију више топлоте, али то ствара више истопљене воде за њих, у којој могу да напредују. То је добро за алге и инсекте који их једу, али на жалост постоје и друге последице.

Истраживање из 2016. године показало је да бујање снежних алги може смањити количину рефлексије сунчеве свјетлости и до 13 одсто током једне сезоне топљења леда на Арктику.

„Ово ће несумњиво довести до веће стопе отапања“, написали су истраживачи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво