Где ће моћи да се враћа амбалажа за новац

Старији грађани сигурно се сећају да су некада, када пођу у радњу по млеко, носили празне стаклене флаше. Када нису, плаћали су кауцију за нове. Из неких других разлога, данас се расправља о томе да ли због рециклаже треба стимулисати потрошаче да враћају пластичне флаше.

Филип Абрамовић, помоћник министра за заштиту животне средине каже да је главни циљ да читава територија земље буде покривена системима у којима ће моћи да се врати пластична, стаклена и метална (лименке) амбалажа и за њу да се добије повраћај новца.

„Важно је напоменути да амбалажа неће морати да се врати у продавнице у којима је купљена, већ у било који од центара ако је амбалажа из Србије. Због тога ће у припремном поступку сва амбалажа бити обележена како не би дошли до тога да се увози отпад и овде продаје“, објашњава Абрамовић.

Према његовим речима, на свакој амбалажи ће морати да буде означена цена, односно износ депозита који се враћа.

„Биће направљен потпуни списак на којем ће бити пописани сви типови амбалажа, а онда у складу са величином, типом и ценом амбалаже ускладити износи депозита тако да не буду превелики, али да буду мотивишући за грађане“, истиче Амбрамовић.

Увођење својеврсне кауције на пластичну амбалажу не би, према његовом мишљењу, требало да повећа цену производа.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво