Ко ће платити цену укидања пластичних кеса?

У причи о пластичним кесама није једина дилема зашто терет еколошке свести иде искључиво по џепу грађана. Питања има још много - од тога да ли ћемо плаћати и папирне кесе, па до непознанице куда иде новац од продаје пластичних кеса.

Београд је међу првим градовима у Европи који ће од првог јануара следеће године забранити употребу пластичних неразградивих кеса. Ово је једна од најаважнијиих одлука Скупштине града за све нас, јер је потребно 240 година да би се разградила једна пластична кеса.

Трговци у главном граду кажу да ће спремно дочекати ову промену и да ће купцима на располагању бити папирне, биоразградиве пластичне кесе и цегери.  

„Све кесе ће се наћи у понуди свих наших малопродајних објеката. Купци ће увек моћи код нас да купе и торбу и цегер, а наша тежња је да нема удара на џеп потрошача“, рекао је трговац Милош Митровић. 

Наплаћивање пластичних кеса, које је код нас почело 2017. године, донело је извесне резултате, али је цена од два до пет динара била недовољна да би се повећао ниво свести код потрошача.

У Министарству заштите животне средине, које је израдило Закон о амбалажи и амбалажном отпаду, кажу да је измена закона о управљању отпадом тренутно на јавној расправи, а усвајање се очекује до краја године.

„Не постоји никакав проблем у договору са великим трговинским ланцима. Идеја се показала као веома добра,  позивамо грађане да се укључе и кроз показивање еколошке свести смање загађење животне средине“, истакао је Филип Абрамовић из Министарства заштите животне средине. 

Током претходне две године, колико је трајала велика кампања за смањење употребе пластичних кеса, трговци су само више зарадили, јер су наплаћивали кесе рекламирајући често на њима сопствену фирму.

У Србији се годишње потроше две милијарде пластичних кеса, које се тешко разграђују и угрожавају животну средину.

У 35 земаља света употреба пластичних кеса потпуно је забрањена.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво