Путин испунио обећање – ослобођено и последњих шест белуга китова из заробљеништва

Време заробљеништва је окончано за белуга китове чија је судбина потресла еколошке активисте широм света, а у чије ослобађање је морао да се умеша и руски председник Владимир Путин. Научници су пребацили и последњих шест белуга китова на брод како би их пустили на слободу.

Судбина 11 орки и 87 белуга китова привукла је велику медијску пажњу још почетком године када се сазнало да их једна приватна компанија држи заробљене у заливу близу места Нахотка у региону Приморски крај, на руском Далеком истоку.

Предвиђено је да два пловила допреме белуге у природни резерват у Јапанском мору, где ће бити пуштени у њихово природно станиште, чиме ће бити окончан такозвани прогон у „затвор за китове“.

Приватна фирма која је управљала заливом где су китови држани, тврдила је да су јој животиње потребне у образовне сврхе, али активисти су инсистирали на томе да су оне у ствари намењене за продају акваријумима и забавним парковима у суседној Кини.

Јавност је тражила да се белуга китови и орке ослободе, а председник Путин је наредио да се ситуација брзо реши. Али процес је трајао месецима, јер су се пред надлежнима испречиле и логистичке и правне препреке.

Руски закони не забрањују хватање китова у „културне и образовне сврхе“, а могућност продаје је нејасно дефинисана законским одредбама. Међутим, суд је на крају пресудио да су животиње стечене нелегално. Влада је од тада обећала да ће пооштрити законодавство тако да китове убудуће могу да лове само научници и домородачко становништво.

Одрасли кит белуга може имати око 1.600 килограма, па су буле потребне веома моћне дизалице како би их укрцали на истраживачки брод „Професор Кагановски“, који ће их одвести на слободу.

Нажалост, током последњег пребацивања дошло је до погоршања времена, па су научници одлучили да прекину операцију транспорта започету у уторак из страха да би се животиње могле повредити. Акција ће бити настављена чим се временски услови поправе.

Океанограф Жан-Мишел Кусто, син легендарног Жака Кустоа, помогао је руским научницима у припреми организације транспорта. Орке и белуге су веома осетљива створења и да би преживели у дивљини морају да буду у доброј форми и да буду пуштени у воду чија температора одговарња њиховим животним циклусима. Велики проблем је представљала и чињеница да су животиње већ биле навикле да живе са људима и да их они хране.

Прва серија ових морских сисара која је ослобођена састојала се од 11 орки које су пуштене у Охотско море крајем јуна. Ускоро ће и све балуге бити на слободи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво