Пчеле колатерална штета нестручне употребе пестицида

Како практично и законским решењима заштитити пчеле од тровања, била је једна од тема скупа који су организовали Савез пчеларских организација Србије, стручњаци за рурални развој југоисточне Европе и немачки ГИЗ.

Стручњаци сматрају да за сузбијање тровања пчела нису довољни само строжи инспекцијски надзор и веће казне.

„Едукација је јако битна зато што очигледно и поред добре воље постоји доста непознаница, односно недостатак адекватног знања и адекватних пракси, а исто тако је важна и законска регулатива“, каже Ирена Џимревска из Немачке агенција за међународну сарадњу (ГИЗ).

Главни узроци тровања пчела у Србији су неправилна употреба пестицида и запрашивање комараца и крпеља из авиона. Тада долази до њиховог масовног тровања или слабљења друштава, што практично уништи годишњи принос.

Донет је нови закон о средствима за заштиту биља, побољшана сарадња међу надлежним инспекцијама и квалитет надзора, али и даље је тешко доказати ко трује пчеле.

Родољуб Живадиновић, председник Савеза пчеларских организација Србије, сматра да мора да се нађе неки законски начин да се поједностави, упрости, убрза решавање тих проблема на судовима и у прикупљању доказа како би пчелар могао да оствари надокнаду штете.

„Овако заиста имамо великих проблема. Било је и случајева да су пчелари тужили па изгубили и морали да плате огромне судске трошкове“, наглашава Живадиновић.

Надлежни кажу да заједно са пчеларима раде на решавању тог проблема.

„Пчелари у том поступку тешко то доказују тако да мислим да је ту потребно интерминистарско сагледавање целе ситуације. Мислим да држава треба да им помогне да до правде дођу на један бржи начин“, каже Велимир Станојевић, државни секретар у Министарству пољопривреде.

Пројекат у који су укључене општине Бујановац, Сурдулица, Босилеград, Црна Трава и Трговиште и четири општине из Бугарске и Северне Македоније само је један од регионалних пројеката подршке руралном сектору у процесу придруживања Европској унији.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво