Хијене су некада шетале Арктиком

Два фосилизована зуба пронађена у северозападној Канади потврђују да су хијене некада живеле у леденим арктичким крајевима, ловећи и карибуе и хранећи се лешинама мамута широм степске тундре пре милион година, преноси „Национална географија“.

За фосиле, откривене на обали реке Олд кроу 70-их година, дуго се сумњало да припадају хијенама, али су научници сада недвосмислено то и потврдили, наводи се у магазину Open Quaternary.

Ово су уједно и најсевернији докази о хијенама, за које је до сада било утврђено да су некада живеле у северним деловима пустиње Гоби у Азији, а у Северној Америци њихови трагови пронађени су у Канзасу, око 3.500 километара јужно од фосила у Јукону, за које је сада потврђено да потичу од хијена.

Канадски фосили припадају изумрлом реду Chasmaporthetes, чији су припадници живели пре 1,4 милиона и 800.000 година. Током овог периода услови на Арктику били су још суровији него данас, са скоро константно присутним снежним и леденим покривачем.

„Ови фосили проширују географски и биолошки домет хијена“, каже предводник студије Џек Тсенг, палеонтолог са Универзитета Бафало у Њујорку.

Откриће такође потврђује нагађања научника да су древне хијене дошле у Северну Америку из Евроазије преко копненог моста где се сада налази Берингов мореуз.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво