Читај ми!

УАЕ је светски лидер у усвајању инфраструктуре јавних облака – следећи изазов је затварање празнина у заштити података у облаку

Глобални лидер у заштити података, Веритас Технолоџис, представио је резултате свог међународног истраживања на тему инфраструктуре облака. Са 34 одсто, Уједињени Арапски Емирати су на другом месту по усвајању јавног облака, иза Kине са 37 одсто.

Више од половине (53%) испитаника из Уједињених Арапских Емирата више нема увид у целокупан отисак својих података, што их чини подложним за сајбер нападе.

56% испитаника се сложило да ослањање искључиво на њихове пружаоце услуга у облаку ставља њихове организације у опасност, док 40% признаје финансијски губитак због плаћања откупнине сајбер нападачима.

Веритас апелује на организације да хитно усвоје јединствен приступ управљања подацима за своја мулти-клауд, хибридна окружења.

Истраживање покренуто у склопу „Giteh Global 2022“ конференције открива да су организације из УАЕ оствариле снажан напредак у транзицији у окружење облака, рангирајући се на другом месту по усвајању услуга јавних облака, на глобалном нивоу.

Међутим, још много тога би требало да се уради како би се осигурало да подаци које су преместили у облак буду заштићени, регулаторно усаглашени и доступни.

Анкетирајући више од 1.500 доносилаца ИТ одлука из 12 земаља, укључујући 100 испитаника из УАЕ, Веритас је открио да више од половине (53%) организација из УАЕ нема пун увид у своје податке.

Замагљено разумевање места складиштења података, резултат је стратегије коришћења више облака различитих добављача, па просечна компанија у УАЕ тренутно користи три различита јавна провајдера у облаку, како би задовољили своје потребе за складиштењем.

Заузврат, ово руши стратегије заштите података са 53% анкетираних фирми из УАЕ које кажу да све време користе решења за заштиту података уграђена у сваку од ових услуга у ИТ облаку. Упркос томе што више од половине (56%) каже да ови алати излажу опасности њихову организацију.

„УАЕ је глобално чвориште за дигиталну трансформацију, тако да нисмо изненађени што нација предводи по питању јавног усвајања облака на глобалном нивоу. Како се свако ново решење уводи у технолошки портфолио организације, оно додаје сложеност, што утире пут грешкама и води ка томе да системи и подаци буду незаштићени и подложни нападима“, каже Џони Kарам, генерални директор.

Да би предузећа наставила узлазном путањом раста, потребно је да дају приоритет заштити својих података широм ових нових и сложених мулти-клауд окружења.

Већа сложеност захтева већу видљивост

Половина испитаника из УАЕ (51%) сматра да је уштеда трошкова оно што је највећа корист од коришћења пружалаца услуга у облаку. 45% сматра да је то због повећања флексибилности, а 44% због предности безбедности података - као што је безбедност података угграђена у инфраструктуру облака.

Да би се организације заштитиле од било које врсте рањивости података или претњи, као што је ренсомвер, први корак је потпуна видљивост њихових података у овим мулти-клауд окружењима.

Према истраживању, већина (53%) има само „неку видљивост“ или „ограничену видљивост“ својих података. Од тих организација, само 55% има потпуно ефикасно средство које обезбеђује ову видљивост.

Да би правилно заштитили своје податке, предузећа морају да имају темељно разумевање вредности и локације својих података. Дакле, пре него што скупови података у облаку могу бити правилно заштићени од претњи као што је рренсомвер, ИТ тимови морају тачно да знају који подаци се налазе у којим услугама у облаку.

„Забрињавајуће је то што више од половине фирми не зна колико услуга у облаку користе, а камоли да зна које су“, каже Џони.

Kо је одговоран за заштиту података у облаку?

Заблуде постоје око тога где тачно лежи одговорност између организације и добављача услуга ИТ облака, када говоримо о томе како су њихови подаци заштићени у облаку.

Само 2% испитаника је имало спознају да већина провајдера у облаку само пружа гаранцију отпорности на своју услугу, а да не пружа гаранције клијенту да ће он, користећи услугу, имати заштиту података или апликација које се налазе у облаку.

Овако мали проценат спознаје нам помаже да резумемо зашто се толико организација из УАЕ окреће тим провајдерима облака када мисле да им није потребна додатна заштита.

Међутим, код предузећа у УАЕ уочавамо растућу свест о ризицима повезаним са коришћењем само предефинисаних алата за безбедност у склопу услуге ИТ облака.

Велика већина (77%) организација сматра да тренутне понуде пружалаца услуга у јавним облацима не одговарају безбедносним потребама њихове организације.

Према истраживању, компаније које се више ослањају на домаће безбедносне алате у већој мери су погођене ренсомвером.

Више од половине (52%) испитаника из УАЕ који користе само алате за безбедност својих добављача облака изложено је нападима ренсомвера управо због ослањања на безбедносне резервне копије у облаку, а 40% организација је због тога изгубило податке.

Чешћа употреба ових перципираних безбедносних алатки уграђених у услугу ИТ облака такође је повезана са оперативном недоступношћу (downtime), репутационом штетом, трајним губитком података и финансијским губитком услед спасавања података. 

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво