Читај ми!

Роботизација рада подстиче креативност код запослених

Kроз имплементацију 5С методологије – уређењем радног места и увођењем стандардних оперативних процедура, може и треба да се створи устаљени принцип рада, кажу стручњаци из области ИКТ.

Треба радити на роботизацији радних операција запослених, али не и на роботизацији размишљања.

Роботизацијом рада, ствара се простор да запослени буду креативнији и да активно доприносе побољшању рада компаније.

Увођењем редовног праћења учинковитости кроз ДМС (Daily Management System - Систем дневног управљања), може се пратити напредак запослених али и брже увидети где долази до проблема, а самим тим их и брже решавати.

Стварањем уређеног радног окружења ствара се и стабилна компанија, а у таквом систему брже се усвајају радне навике од стране запослених.

Сведоци смо времена велике флуктуације радне снаге. У таквим условима топ менаџмент треба да стратегијски омогући брзо прихватање принципа пословања од стране запослених.

У томе нам помаже Лин концепт алата за који тим стучњака из Текор консалтинга тврди да на терену даје врхунске резултате.

Топ менаџмент кроз принципе Лин филозофије треба да створи позитивно радно окружење које ће олакшати рад запослених, омогућити бољу продуктивност и створити осећај задовољства.

Једна од методологија која у својим коренима има Лин коцепт је и WCM (World Class Manufacturing - Производња Светске Класе). Њена имплементација системски полази од топ менаџмента и прожимања кроз мисију и визију компаније, односно стратегијског опредељења за побољшање радних процеса.

Да би се поставили јасни циљеви они треба да буду тзв. СМАРТ циљеви (Specific - специфични, односно разумљиви, Measurable - мерљиви, Achieavable - достижни, Relevant - релевантни, Тime-bound - временски ограничени).

СМАРТ циљ је један од алата који се користи приликом имплементације Лина, а који је користан за оријентацију пословања топ менаџмента. Традиционално један од циљева које топ менаџмент поставља је нето профит компаније.

Но, он не треба да буде и једини. Применом Лин размишљања циљеви би требало да буду и смањење расхода, кроз бољу искоришћеност ресурса, што материјалних, што људских.

Пример таквог циља би био смањење потрошње електричне енергије за 20% на нивоу компаније, у наредних годину дана. Самим оваквим постављењем циљева огледа се примена Лин филозофије од стране топ менаџмента.

Спровођење једног оваквог циља топ менаџмент спушта на нижи ниво, до свих запослених у компанији, али га и спроводи сопственим деловањем.

Лични пример, уз видљиве доказе ангажовања и доследност, може развити креативну енергију запослених и створити повољну климу за квалитетан рад.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво