Читај ми!

Нобелова награда за хемију припала Шарплесу, Мелдалу и Бертоцијевој

Добитници Нобелове награде за хемију су Американка Керолин Бертоци, Данац Мортен Мелдал и Американац Бери Шарплес. за „развој клик хемије и биоортогоналне хемије”.

Шарплес и Мелдал су поставили темеље за функционални облик хемије – хемију кликова – у којој се молекуларни градивни блокови спајају брзо и ефикасно. Бертоциjева је искористила овај облик хемије у новим областима и почела да је примењује на живим организмима.

Бери Шарплес – коме је ово друга Нобелова награда за хемију – први је покренуо ова истраживања. Око 2000. године сковао је концепт хемије кликова, који је облик једноставне и поуздане хемије, где се реакције дешавају брзо и избегавају се нежељени нуспроизводи.

Убрзо након тога, Мортен Мелдал и Бери Шарплес – независно један од другог – представили су оно што је сада крунски драгуљ клик хемије: ацид-алкин циклоадицију катализован бакром. Ово је елегантна и ефикасна хемијска реакција која је сада у широкој употреби. Између многих других употреба, користи се у развоју фармацеутских производа, за мапирање ДНК и стварање материјала који више одговарају сврси.

Каролин Бертоци подигла је клик хемију на нови ниво. Да би мапирала важне али неухватљиве биомолекуле на површини ћелија – гликане – развила је реакције клика које раде унутар живих организама. Њене биоортогоналне реакције се одвијају без нарушавања нормалне хемије ћелије.

Ове реакције се сада користе глобално за истраживање ћелија и праћење биолошких процеса. Користећи биоортогоналне реакције, истраживачи су побољшали циљање лекова против рака, који се сада тестирају у клиничким испитивањима.

Каролин Р. Бертоци, рођена 1966. у САД. Докторирала 1993. на Универзитету Беркли, Калифорнија, професор на Универзитету Станфорд, Калифорнија, САД.

Мортен Мелдал, рођен 1954. у Данској. Докторирао 1986. на Техничком универзитету у Данској, Лингби. Професор на Универзитету у Копенхагену, Данска.

К. Бари Шарплес, рођен 1941. у Филаделфији, Пенсилванија, САД. Докторирао 1968. на Универзитету Станфорд, Калифорнија, Професор на Институту за биомедицинске науке, Ла Џола, Калифорнија, САД.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво