Читај ми!

Није знао зашто му маслињак не напредује па открио задивљујући мозаик под воћњаком

Један пољопривредник открио је задивљујући мозаик из византијског доба у свом воћњаку у Гази.

Китњасти византијски подни мозаик који приказује разне шарене птице и друге животиње случајно је откривен у Гази након што је палестински воћар покушао да засади ново дрвеће на својој земљи.

Салман ал-Набахин је откопао реликвију док је радио у свом воћњаку.

Покушавајући да открије зашто нека стабла маслине нису пустила корење како би требало, Набахин и његов син почели су да копају. Тада је секира, како је испричао, његовог сина ударила у „нешто тврдо и непознато".

„Тражио сам на интернету... Сазнали смо да је то мозаик из византијског доба. Ја то видим као благо, наравно, не лично, драже ми је од блага", рекао је отац седморо деце.

Палестинско министарство туризма и антиквитета саопштило је да „подијум обухвата неколико мозаичких панела који приказују животиње и разне приказе карактеристичне за друштвени живота током византијске ере".

Византијско царство је трајало од расцепа Римског царства на Источно и Западно царство 395. године до његовог освајања од стране Турака Османлија 1453. године.

„Археолошко откриће је још увек у раној фази и чекамо да сазнамо више о тајнама и цивилизацијским вредностима", наводи се у саопштењу министарства. „Национални истраживачки тимови раде у партнерству са међународним стручњацима и научницима из Француске археолошке школе", додаје се у саопштењу.

Газа је као локалитет богата антиквитетима, јер је била важно трговачко чвориште за цивилизације које датирају још од старих Египћана и Филистејаца описаних у Библији, све до Римског царства и крсташких ратова.

Последњих година објављено је неколико значајних открића. Али због недостатка средстава и релевантних стручњака, међународне групе стручњака помажу у процесу ископавања и очувања.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво