Читај ми!

„Посао за све“ – пројектна сарадња која развија вештине важне за 21. век

„Посао за све“ (Business for All) је Ерасмус+ међународни пројекат који наставници и ученици Средње туристичке школе развијају са стручним школама и гимназијама из Италије, Шпаније, Мађарске, Литваније и Турске.

Сви ученици сањају о успешној каријери, а школско образовање има фундаменталну улогу у пружању правих знања и вештина за улазак на тржиште рада. За то је потребно знање страних језика и развијање комуникацијских и предузетничких вештина.

Током двогодишњег трајања пројекта, ученици, млади европљани делују у међународном окружењу, где стичу знање и разумевање како националних тако и међународних услова за пословање и предузетништво.

У међународној пројектној сарадњи развијају се важне вештине за 21. век, а то су знање енглеског језика, ИКТ вештина и знање и вештине за пословни успех, за развој пословне идеје, како би креирали посао за себе и друге.

Пројектни задаци земаља учесница били су „Први кораци пословног плана“ за Италију, „Пословни оперативни план“ за Шпанију, „Како направити веб страницу“ за Мађарску, „Како покренути е-трговин“ за Србију, „Како промовисати своју компанију“ за Литванију и „Како функционише СЕО (Search Engine Optimization)“ за Турску.

Пројекат учесницима нуди прилику за креативне активности, радионице и састанке са институцијама, посетама компанијама у којима се развија интеркултурална свест о различитостима, али и сличностима европских земаља у креативном и радном окружењу.

„Ученици раде у међународним тимовима и подстакнути су да буду креативни, да критички размишљају, да користе ИКТ и веб алате, најновије апликације и остало“, каже координаторка пројекта Сања Тодосијевић.

Пројекат побољшава практичну способност оснивања компанија и подстиче на креативно и амбициозно размишљање. Неки од материјалних резултата ће бити дигитална брошура, речник пословних речи на енглеском језику, којa ће помоћи наставницима и ученицима у креирању пословних идеја.

„Све информације биће доступне на веб локацији пројекта, слике и коментари о пројекту биће објављени на Фејсбуку и Инстаграму, а резултати ће бити објављени на Е-твинингу, Ерасмус+ платформи“, појашњава координаторка пројекта Сања.

У новембру 2021. године, координаторка пројекта Сања Тодосијевић, Драгана Јосиповић, професорка економскe групе предмета и ученици четврте године туристичко-хотелијерског смера - Дора Соули, Софија Граовац, Тара Андрић, Дарија Луковић, путовали су у оквиру студијског путовања у партнерску земљу Италију, у Катанију.

„На основу пројектног плана посета Први кораци у развоју пословне идеје (First Steps of Business Idea ) која је укључивала (LTT Learning, Teaching and Training) активности, презентовано је 18 пословних идеја, које су протеклих годину дана осмишљавали сви међународни тимови, учесници пројекта“, објашњава Сања.

Након предавања професора са факултета „Presentation business plan-University of Catania“ на тему „How to develop and sustain business“ ученици су развијали презентацију пословних идеја. 

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво